Golf The Great ClubmakersGolf: The Great Clubmakers

Författare: David Stirk

Utgiven: First edition 1992

Nypris: £25

David Stirk, som skrivit ett flertal titlar inom det golfhistoriska ämnet, ger oss i denna bok en bild av de tidigaste klubbmakarnas hantverk. Det är alltså ingen bok som talar om massproduktion och maskintillverkade klubbor. Här får vi istället stifta bekantskap med framförallt 1800-talets allra skickligaste klubbmakare, deras verktyg och deras skapelser.
Författaren går noga igenom hur klubborna tillverkades och för den som vill lära sig mer om dessa skickliga hantverkare är detta mycket trevlig läsning. En mycket rikt illustrerad bok som är väl värd sina pund.

Golf History & TraditionGolf – History & Tradition

Författare: David Stirk

Utgiven: First edition 1998

Nypris: £31

Ännu en bok av David Stirk. Denna gång en väldigt heltäckande historiebeskrivning av vårt antika spel. Denna bok är lika bra för dig som precis blivit intresserad som för dig som redan har läst en hel del om spelets historia. Boken startar med ett kapitel som heter Early Golf och som tar upp de spel som har likheter med golf men som bevisligen spelats tidigare än golf. Sedan följer en redogörelse för tidiga familjer som haft ett stort inflytande för spelets vidareutveckling och fortlevnad.
En väldigt intressant del är den som behandlar bildandet av de första golfklubbarna. I detta kapitel finner nog den riktigt golfaren en hel del intressanta detaljer som man mycket väl skulle kunna överföra till våra ”moderna” klubbar.
Givetvis finns här också kapitel som handlar om klubbor och bollar. Dock inte lika väl illustrerat som i ”Golf – The Great Clubmakers”.
Boken är som sagt ganska heltäckande och spänner sig från 1300-tal till 1900-tal.
En bra investering som bör finnas i ditt golfbibliotek.

Golf In The MakingGolf in the making

Författare: Ian Henderson & David Stirk

Utgiven: First edition 1979, Second revised edition 1982, Reprinted 1986 och 1990

Nypris: £45

Denna bok skulle jag säga är ett väldigt bra verk för den som nyligen blivit intresserad av spelets historia. Den innehåller i korthet precis allt det du vill veta. Som sig bör startar man med ”de tidigare spelen”, fortsättar med den tidigaste golfen och hur spelet spreds ut i världen.
Kända klubbmakare, golfbollens utveckling, träklubbor och deras tillverkare, järnklubbornas intåg, olika spelformer, patentklubbor, etc. finns i denna bok. Det är en gedigen bok på ca 350 sidor och jag skulle säga att den verkligen bör finnas som en hörnsten i ditt bibliotek.

Golf Scotland's GameGolf – Scotlands Game

Författare: David Hamilton

Utgiven: First edition 1998

Nypris: £29

Skriven av den otroligt kunnige golfhistorikern, tillika hjärnkirurgen, David Hamilton.
Mr Hamilton, som bor i St Andrews och är medlem i R&A, har skrivit en hel del mycket fina böcker. Oftast ger han ut dem i eget förlag och trycker desssutom dem själv i sitt hus mitt i staden.
David är en mycket vänlig man som är otroligt intresserad och kunnig i spelets historia.
I denna bok får vi följa med honom på en resa från golfens tidigaste ursprung fram till 1900-talets spel.  Mr Hamilton skriver givetvis ur ett skotskt perspektiv och hans bok baseras på mycket djupa källor, kända och okända, och en hel del ”ny” information dyker upp.
Detta är en bok som är ett måste i ett golfbibliotek, om du får tag på den vill säga!

Tommy's HonorTommy´s Honor

Författare: Kevin Cook

Utgiven: First edition 2007

Nypris: £22

Denna bok skulle kunna rekommenderas till och med till den som inte är ett dugg intresserad av golf överhuvudtaget. Författaren har lyckats fånga den spännande historien om familjen Morris på ett helt enastående sätt. Det gör boken till såväl skönlitterär njutning som en historisk guldklimp. Vi får följa Old Tom Morris från att Young Tom föds till det att Old Tom dör som sist överlevande i sin familj. Denna bok är nyligen utgiven, men konkurrerar redan ut många av de äldre titlarna om du bara skall köpa en enda bok till att börja med.

Antique Golf Collectibles

Antique Golf Collectibles

Författare: Chuck Furjanic

Utgiven: Third edition 2004

Nypris: $29.99

I denna bok har du en riktigt bra guide som hjälper dig att datera och värdera antika klubbor, bollar, porslin, peggar, tavlor, mm. Många klubbor är också bra fotograferade. Tillsammans med några andra böcker är detta vad man behöver för att lära sig mer om sina klubbor.

Compendium of British Club Makers

Compendium of British Club Makers

Författare: Peter Georgiady

Utgiven: Third edition 2004

Nypris: $55

En helt oumbärlig bok om du vill veta mer om dina klubbors ålder. Listar alla professionals i Storbritannien. Väldigt enkel att använda. Sök på efternamnet och du hittar prons namn, klubbtillhörighet och årtal på klubben. De största och mest kända klubbmakarna är även beskrivna mer i detalj.

North American Club Makers

North American Club Makers

Författare: Peter Georgiady

Utgiven: First edition 1998

Nypris: $40

Detta är den amerikanska varianten av Compendium of British Club Makers. Det är en stor fördel att ha båda böckerna då det ibland även dyker upp amerikanska pronamn. Det är ju tråkigt om det inte går att datera klubban i avsaknad av rätt bok!

Cleek Marks and Trademarks on Antique Golf Clubs

Cleek Marks and Trademarks on Antique Golf Clubs

Författare: Peter Georgiady & Patrick Kennedy

Utgiven: First edition 2000

Nypris: $45

En riktigt bra bok att ha när man ser ett cleekmark som man inte känner till. Man kan söka på t ex ”Horse” i registret och då hitta alla märken som har en häst i sig. För det mesta hittar man det märke man söker och då även åldern på klubban. Ett riktigt bra komplement till Georgiady´s andra böcker.

Copyright © Hickory & Linksland