Seeking The Hickory Grail för 10:e gången 2017 på Kintyrehalvön i Skottland. För första gången spelades hickorygolfens Ryder Cup – The Grail – på Skottlands västkust och vilken skådeplats annat än 141-åriga Machrihanish GC, som spelats med dagens 18 hål (utlagda av Old Tom Morris) och mer eller mindre samma sträckning sedan 1879, kunde passa bättre?

DSC_0089
Team Europe & Team USA

Grailen har spelats som en lagmatch mellan Europeiska och amerikanska medlemmar i BGCS (British Golf Collector Society) sedan 2000. Efter matcherna 2000 och 2001, som båda spelades på Kilspindie GC, beslöts att låta matchen ambulera mellan USA och Europa (UK) och att den ska spelas vartannat år precis som sina mer kända ”syskon” Walker Cup, Solheim Cup och Ryder Cup. Av de föregående nio matcherna har endast en spelats utanför USA eller de Brittiska öarna – 2009 på Falsterbo GK. Inför årets tionde upplaga har USA vunnit fem gånger mot Europas två medan två matcher slutat oavgjort – ställningen är alltså 6-3 i matcher och 99-81 i poäng till USA.

The Grail  Mach_flagga
The Grail                                             Strandskatan är klubbens symbol

Det europeiska Grail-laget tas ut enligt en inofficiell OoM baserad på de två föregående årens placeringar i de tre årliga majortävlingarna (Welsh, Scottish and English Hickory Championships) samt i sju utvalda mindre tävlingar (såna tävlingar som påverkar hickorytillägget på handicap), dvs OoM baserad på 20 tävlingar. Till den 10:e upplagan hade hela åtta svenskar, varav fem från HGH i Viken, och tio britter kvalificerat sig. 18 man är lite för många, men man kan även kvalificera sig på gamla meriter…..

DSC_0090

Team Europe 2017

Måndag – inspelsvarv
Morgonen bjuder på mulen och lite regntung himmel med en skapligt hård vind från sydväst. Det är svalt men i alla fall sned medvind på första hålet där driven ska slås över Atlanten. Hålet är 428 yards, par 4 och om man vill ha ett rimligt inspel gäller det att skära ordentligt över bukten fört att få ett hanterbart andra slag. Dagen till ära spelar vi hela banan, dvs 6245 yards , par 70 från vit tee. Det utlovas tee-blandning med en majoritet vitt, lite gult och någon enstaka röd till matchdagarna!

IMG_1629

Machrihanish GC, 1:a 

Banan tråcklar sig fram mellan strandrågsbeväxta sanddynor där flertalet hål har siktpinnar då både utslag och ibland även andra slaget är blinda. Ruffen är tjock, frodig och bästa (nästan enda)  sättet är sidledes med en niblick. Fairways liksom greener är kraftigt undulerade och hjälper till att tvinga ett lite snett slag ner i de djupa, torvade pottorna till bunkrar som är allorstädes utplacerade. Vi pratar en riktigt gammal hederlig linksbana här!

DSC_0334 DSC_0012

Henrik Peyron, 7:e                                           Jörgen Isberg, 10:e

Tisdag fm – foursome
Som vanligt hade vinden vänt under natten – inspel i sydvästan gav matchspel i en hård nordostlig vind som dessvärre innehöll regn och kyla. För oss som skulle spela foursome på morgonen blev det regnställ, mössa och vantar samt ett kraft prova att hålla paraplyet helt och i schack. Sex svenskar mönstrades till spel varav två hela svenska par.

DSC_0111 Grail_Winning shot foursomes_15th DSC_0105

Martinsson och Fack vinner 5 & 3 efter en mashie               Regnigt, blött och kallt
till 10 cm från pinnen på 15:e

Efter foursomes står det 4 – 2 till Europa! Svenskar och Britter är helt klart bättre i de tuffa förhållandena.

Tisdag em – bästboll
Efter lunch mojnar vinden, regnet upphör och solen tittar fram – dags att spela tredje rundan på Machrihanish och då med en tredje uppsättning yttre förutsättningar! Fem svenskar mönstras till bästboll varav ett helsvenskt par. Sex européer spelar sin andra match för dagen.

DSC_0145 DSC_0164 DSC_0133

Fack/Isberg vs Farmer/Wehring    Mark sänker för birdie och delning av matchen på 18:e

Efter dag 1 leder Europa med 8 1/2 – 3 1/2! Trots det fina eftermiddagsvädret dominerar Europa och den amerikanske kaptenen, Mark Wehring, har förlorat sina första 1,5 p i Grailhistorien!

På kvällen anordnar svenskarna Smörgåsbord för alla deltagare med respektive, ca 45 personer serveras sill, Jansons,lax, köttbullar, etc och framför allt snaps på The Warren B&B. Allt har lagats till i grannhuset Rothmar East där åtta svenskar bor. Kan hända kamraterna från USA inte tålde snapsen……gillade den gjorde de i alla fall!

DSC_0352 DSC_0171

Camp Sweden                                                    Svenskafton

Onsdag – singlar
En strålande morgon! Svag vind, solsken och värme! Sex svenskar inleder singlarna. Förutsättningarna till trots är det nästan 50 % av alla 24 singelmatchspelare som idag inte kommer över Atlanten på utslaget! Inte ens tisdagens regn och motvind medförde ett så besvärande utfall! Kan det ha med nerver att göra? Eller svenskaftonen kvällen innan?

DSC_0202 DSC_0204 DSC_0207 DSC_0209 DSC_0216

Till och med storspelaren Isberg får nerverna i dallring……..

Singlarna vinns av Europa med övertygande 9 – 3 och därmed är 10:e Hickory Grail över för den här gången. Europa utklassar USA med 17 1/2 – 6 1/2, de största siffrorna i historien och ett bra svar på USA:s utklassning på Baltusrol 2015. Det står nu 6-4 i matcher och 105 1/2 – 98 1/2 i poäng till USA.

DSC_0272 DSC_0338 DSC_0337 DSC_0264 DSC_0289 DSC_0345

Bilder vänster topp – höger botten
Mikael Martinsson vs Ross Hays, Henrik Peyron, Stefan Kjell vs Jerry Esselman
Curt Sampson, Matt Dodds, Erik Brändström

Grail results DSC_0370

Resultat, 10th Hickory Grail                Kapten Notley och hans krigare

Grailen avslutas med flagghalning den lokala storspelaren Mrs. Belle Robertson ackompanjerat av vackert säckpipespel och storslagen middag. Även om det är match på ”liv och död” så är det ändå förbrödring och gemensamma intressen som står i fokus under Grailen – en rakt igenom fantastisk upplevelse!

DSC_0392 DSC_0391 DSC_0362 DSC_0395

Bilder vänster topp – höger botten
Ms. Belle Robertson, John Crow Miller med en överbliven snaps
Flagghalning, Niglel Notley håller tacktal