Att spela Hickorygolf i ett grönskande och färgsprakande naturreservat, är både oöverträffat och sällsynt, på köpet ren näring för själen. Det är förbluffande naturscener som utspelas. Sommarens eviga regnande har verkligen gynnat floran kring Kungsmarken. Omgivningarna stoltserar med över 400 arter, som nu gav en färgprakt som för tankarna till en botanisk trädgård. Men i synnerhet var själva banan med fairways, greener och greenområde i mycket bra och utmanande skick.

Kanske för bra skick för spel med träskaftade klubbor från seklets början. Som hickoryspelare vill man normalt ha torra och stenhårda spelytor, dvs. ett underlag som verkligen gynnar rull och ett klassiskt hickoryslag.

f.d. tourspelaren Peter Hoberg & juniorelitspelaren Marcus Reber

f.d. tourspelaren Peter Hoberg & juniorelitspelaren Marcus Reber

Koncentrationen tröt i värmen – varierande resultat

Väderprognoserna några dagar före tävlingen var inte nådiga, det lovades regn på alla vädersajter, men under lördagen sken solen och spelarna med den och i hettan levererades också några bra scorer. I sanningens namn varierade resultaten i år, det var ovanligt blandad kompott, även normalt stabila och duktiga spelare hade det jobbigt. Till stor del kan variationen tillskrivas just det vackra, varma och tillika fuktiga vädret. Om man i värmen glömde tanka, blev det soppatorsk på de sista hålen och för många var mycket riktigt de avslutande hålen svåra, det konstaterades onödigt många slag när koncentrationen och orken tröt. Några hade det tufft vid det oemotståndliga, inspirerande och kaxiga 16:e hålet, en par 3:a på 130 meter som spelas från en platå, ner mot en lutande och hal green, men med en makalös utsikt utöver Glom-sjön. Läckert, vackert, teaterlikt och en riktig golftest. Dessutom rankat som ett av de svåraste hålen i landet. Det är med andra ord skönhet, charm och hänsynslöshet snyggt förpackat i ett enda hål. Sen leker man varken med det 17:e (hcp 5) eller avslutningshålet (hcp 3). På båda hålen gäller det att hålla sig på fairway och parkera både slice och hook i bagen. Här krävs smartness, kontroll och improvisation, i annat fall brottas man med antingen sidovatten-hinder, tät skog eller seg och tuff ruff.

[tube]Ob5yiq4UHUk[/tube]

På videon svingar i nämnd ordning: Johan Quensel, Thomas Andersson och Gustaf Andersson

Hemmaspelare i topp

Idel hemmaspelare på prispallen och överst hittar vi Johan Quensel som vann på imponerande 72 (netto), följd av Göran Andersson 76 och Mathias Wiberg på 76.

Mathias spelade för övrigt lysande golf fram tills 12:an då en trilskande bunker och en treputt förstörde hans vinstchans.

Ett litet omnämnande måste ges till LAGK:s junior och elitspelare Marcus Reber, som i lånat set stundtals spelade briljant i sin första hickorytävling. Marcus: -”Jag trodde faktiskt att det skulle vara lite lättare, fantiserade t om. om ett resultat på kanske tre över par. Det var en överraskning att det var så svårt, hade lite problem med min branta sving att kontrollera mellanjärnen (midiron och Mashie), men jag slog väldigt bra drivar”. Detta bekräftades också av hans spelkompisar i bollen, f.d. tourspelaren Peter Hoberg och nya krögaren Göran Andersson. Är ganska säker på att om Markus hade tränat och haft ett eget matchat set, så hade han med sin fina naturliga sving varit i toppen och krigat.

Prakt och skönhet

Damklassen vanns av den underbara och skönsvingande fägringen från Båstad Julia Tedvik på 79. Mycket fin timing och känsla, mjuk och vacker sving. Hela hennes uppenbarelse lyste verkligen upp tillställningen och på toppen var hon dessutom mycket elegant klädd, klassiskt och stilrent.

En annan som också lyste upp tillvaron var vår ständige och duktige starter Birgitta Jönsson, som dessutom vann pris för ” Bäst återskapande av hickoryerans atmosfär”. Det var Charm, värdighet och elegans.

Julia Tedvik och Birgitta Jönsson

Middag på kvällen

På det 19:e vek gänget i år av från klassiska skotska rätter som Haggis och Shepherd’s Pie, som vi tidigare år traditionsenligt sköljt ner med en malt eller två….. Nu blev det istället en delikat gourmet-middag i lite annorlunda skotsk tappning. Det serverades lammstek med rotfruktsgratäng, sky, mintgelé och blomkål. Fantastiskt gott. I sin enkelhet var hela anrättningen matlagningskonst, en smakupplevelse som kommer att sitta i länge. Trots mat i överflöd tog allt slut och det är nog det bästa betyget till kocken. Detta avslutades med en smarrig dessert. Trifle med blåbär och hallon, där smakerna från färska blåbär, hallon, grädde, vanilj och kakbotten tonade ut i gommen och gav smaklökarna en förbluffande blandning av syligt och sött. Läckert. Allt serverades i en glaskupa. Initialt gav blotta anblicken en försmak av barndessert, men ack så fel. Gott var bara förnamnet. Servicen var dessutom genuint vänlig och omtänksam.

[tube]dz45FHgTXs0[/tube]

På videon svingar i nämnd ordning: Peter Hoberg, Göran Andersson och Marcus Reber.

Läckra bilder……

Till varje tävling vi skriver om, tar vi bilder och man kan enkelt kolla på alla läckra foto i fullformat genom att klicka på någon av bildväxlarna i högra menyraden, då kommer man till bildsiten Flickr, där vi länkat och samlat alla bilder. Klicka därefter på bilden. Bläddra och njut manuellt eller sätt igång slideshowen genom att klicka på ►knappen mellan Newer och Older. Alternativt välj andra bilder/tävlingar via ”sets”, genom att dubbelklicka på By Hickorygolf. Där går också att direktklicka på Slideshow uppe i högra hörnet.

Bag & bunkerslag

Quotes:

Golf… is the infallible test. The man who can go into a patch of rough alone, with the knowledge that only God is watching him, and play his ball where it lies, is the man who will serve you faithfully and well.

~P.G. Wodehouse

Copyright © Hickory & Linksland