Golfens ursprung

Golfens historia är ett mysterium. Var och när golf spelet började får vi kanske aldrig veta. Och det är givetvis en del av charmen med att spela golf.

Före mitten av 1400-talet finns det inga nedtecknade skrifter som nämner golf som företeelse. Man vet att det spelades golf i Skottland år 1457 eftersom den dåvarande kungen, Kung James II förbjöd golf och fotboll i en lagtext. De som trots förbudet tog sig friheten att spela dessa spel kom att straffas och kanske till och med fängslas. Anledningen vara att kungen ansåg att spelen tog för mycket tid i anspråk, tid som istället kunde ägnas åt att träna bågskytte. Detta var mycket viktigt eftersom engelsmännen hotade i söder och kungen ville kunna försvara sitt Skottland.

Div klubbor ca. 1920

Att ett spel förbjuds måste betyda att det är mycket populärt och man kan då gissa att det har spelats långt innan 1457, men inga bevis för att det skulle vara så finns. Däremot finns det många olika spel som bevisligen spelats innan detta datum och som kan vara föregångare till golfen som vi känner den idag. Många forskare och historiker har undersökt dessa och försökt hitta bevis på att något av just de spelen skulle vara golfens ursprung. Den avgörande skillnaden mellan alla dessa tidigare spel och golfen är att golf startas på en given utslagsplats och spelas över en del hinder och ner i ett hål. Inget av de andra spelen nämner något om ett hål i marken.

Sanningen om golfens historia är att när och hur spelet startade är ett mysterium och så kommer det förmodligen att förbli.

Copyright © Hickory & Linksland