Hur mycket sämre blir scoren och slagen med en hickoryklubba?

En hickoryklubba är självklart mindre förlåtande än perimeterviktade moderna klubbor (ofta kallas de tå-häl kubbor och har en större träffyta, med mer vikt på kanterna runt klubbhuvudet, vilket gör klubban mer lättspelad, samt att slagen vid en felträff på just tå-häldelen blir rakare och längre). Dvs. när man inte träffar kliniskt i sweet-spot (träff i mitten på klubbladet) blir de usla slagen mindre dåliga med en perimeterviktad förlåtande och modern klubba, än med en gammal hickoryklubba.

Om man får en dålig träff med en Hickoryklubba blir slaget alltså sämre, men resultatmässigt behöver inte scoren bli sämre. Vid en dålig träff på tån eller hälen med en perimeterviktad modern klubba ger energin från klubbhuvud och dess vridstyva skaft, bollen minst samma längd som vid en klinisk träff med en hickoryklubba.

Med andra ord, vid en dålig träff går bollen med en modern perimeterviktad klubba kanske ut i skogen, men samma taskiga slag med en hickoryklubba, endast når ut till semiruffen och bollen är därför spelbar. Det behöver alltså inte betyda att scoren blir bättre bara för att man har moderna vapen. Man får istället plikta för att man t ex. drar på med drivern och sen inte hittar sin boll.

Vi slår som sagt inte lika långt med våra antika klubbor, ca. 15-20% kortare beroende på klubba och felträffarna blir därför oftast inom felmarginalen, också delvis för att att vi tidigt lärt oss spela strategiskt och hålla bollen i spel, dvs. vi håller oss som regel på banan och kan därmed ändock få en acceptabel score. Som singelhcp:are förlorar man resultatmässigt (givetvis beroende på banans utformning), generellt inte så mycket, kanske 4-7 slag per runda. Och för att bl a. kompensera detta, spelar vi oftast från blå tee och på vårt ordinarie hcp. Ofta har vi alltså samma resultat från blå tee, som om vi spelade med moderna klubbor från gul tee.

Justering av exakt handicap till hickoryhandicap vid tävlingarna med hickoryklubbor.

Det finns f.n. olika hcp-system vid olika tävlingar, kolla därför på respektive inbjudan vilket hcp-system som gäller. Fr o m. 2015 används ofta BGCS handicapsystem avseende individuella tävlingar. Spelares handicap avrundas till heltal och man spelar utan slope.

• Professionals – no shots added, play off Scr.

  • Add 3  shots for scratch to 3 h’cap
  • Add 4  shots for 4-8 h’cap
  • Add 5  shots for 9-14 h’cap
  • Add 6  shots for 15-20 h’cap
  • Add 7  shots for 21h’cap and upwards

Numera används också nedan system som anges av Golfhistoriska Sällskapet:

En spelares spelhandicap erhålles genom att spelarens exakt handicap multipliceras med 1,4 varefter produkten avrundas till närmaste heltal (Blir produkten exakt x,50 avrundas uppåt till x+1).

Exempel:
Exakt HCP 12,5 x 1,4 = 17,50 –> SpelHCP 18
Exakt HCP 12,4 x 1,4 = 17,36 –> SpelHCP 17

Professionella golfspelare och spelare med plushandicap spelar alltid på scratch. Ovanstående gäller samtliga handicaptävlingar som spelas med enbart hickoryklubbor och som arrangeras av Svenska Golfhistoriska Sällskapet under 2020.

Vid tävlingar där det spelas med både moderna och hickoryklubbor erhåller hickoryspelare ytterligare 2 slag utöver vad ovanstående beräkning ger.

Att spela med hickoryskaftade klubbor kräver som i all idrott, träning och åter träning om man vill förbättra sin golf. Tyvärr vill företag som saluför moderna klubbor gärna påskina att spelegenskaperna sitter i själva klubbhuvudet eller skaftet, så om man ”bara” köper nytt så förbättras slagen och spelet helt automatiskt och magiskt, helt utan att träna. Men som alltid krävs det strategi, träning och åter träning, för att bli en duktig golfare oavsett om det gäller spel med moderna klubbor eller hickoryskaftade.

Dessutom, vad betyder egentligen scoren när man istället spelar matchspel, gärna foursome. Trevligt sällskap, matchspel och gemenskap betyder så mycket mer!

Copyright © Hickory & Linksland