Klicka i menyraden under Linksland för att ta del av samtliga Magiska Linksbanor i Scotland, England, Ireland, Northern Ireland, Wales och Internationally.

Av världens ca. 34.000 golfbanor finns endast ca. 250 äkta linksbanor, sk. True Links – och vi presenterar dem alla.

I välden finns strax över 34.000 golfbanor, men det är endast ca. 250 av dessa som kan kategoriseras som äkta  linksbanor och vi har efter idogt sökande och forskande bland links-böcker, Internet och kontakter, förhoppningsvis lagt upp dem alla på sajten. I vår efterforskning har vi lutat oss ganska mycket på George Peper & Malcolm Campbell och deras bedömningar i deras nyutkomna mästerverk med den passande titeln ”True Links”. Den boken var till stor hjälp när vi slutligen enades om vilka banor som kan kategoriseras som äkta linksbanor. Och förhoppningsvis har vi lagt upp dem alla under menyn ”Linksland”, där vi presenterar dem land för land. Som Hickoryspelare har vi nämligen en stor passion för just sk. Linksland (länken mellan hav och land), dvs. äkta klassiska linksbanor, där golfen har sina rötter. Vi presenterar först  de brittiska links-banorna och startar med Scotland, därefter England, Ireland, Northern Ireland och Wales. Skälet till att vi börjar här är att ca. 90% av dem finns just på de brittiska öarna och därefter presenteras linksbanor i övriga världen. Över hälften av dem är förresten mer än hundra år gamla och här kan man verkligen gå omkring i fotspåren av våra hjältar.

Alla banor presenteras med namn, ort, distrikt och året den grundades. Samt med yards, par och designer och på ca. hälften av dem har vi även skrivit en kort presentation av banan. Varje golfklubb är klickbar, dvs länkad, så det är enkelt att komma direkt till dess hemsida och därefter kan man verkligen inandas den magiska linksland-atmosfären. Se nedan exempel:

The Machrihanish Golf Club – Campbeltown, Argyll, West Coast – 1876

6.462 yards / par 70. Bandesigner: Old Tom Morris

Världens kanske mest spektakulära öppningshål. Från tee slår man över Atlanten in på fairway. En lätt bris gör vilken golfare som helst nervös. En tuff start, men resten av hålen och omgivningarna tar andan ur en. Denna pärla ligger vackert och naturligt utskuren i sanddynorna vid Kintyre-halvön med utsikt över öarna Jura och Islay. Solnedgångarna är rent dramatiska och luften behaglig pga. Golfströmmen. En dold idyll, en ren fröjd att spela, fantastisk finish, utmanande ondulerade fairways och greener. Och bara naturljud, det är så tyst att man bara hör bara havet och fåglarna. Perfektion – this is Golf Heaven.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och har du spelat bra ta en Springbank 50 Year Old / Millennium Set, om det regnar och är ruggigt en rökig Longrow eller prova 1973 / First Distillation och är det soligt ta en trippeldestilerad orökt Hazelburn / Directors Bottling eller deras egen Machrihanich Niblick (Springbank).

Som bonus har vi till varje skotsk linksbana adderat en unik och lokal Whisky, som förslagsvis kombineras med en Haggis på det 19:e och fulländar upplevelsen. Det är f.ö. den gode vännen och tillika golfande Whisky-experten Håkan Månsson, som till vardags när han inte utbildar sig på whiskyacademy’s som Bruichladdich, Springbank Distillery eller håller whiskykurser jobbar som Barmästare på Grand Hotel i Lund, som hjälpt oss att välja och hitta riktigt originella Whisky’s.

Linksbanorna hamnade lite i skymundan mellan 1945 och 1995, men fick en renessans i mitten av 1990-talet genom att golfare åter igen fick upp ögonen för linksland och äkta golf via TV och de stora Open Championship-tävlingarna på magiska linksbanor som St Andrews Old Course, Muirfield, Royal St George’s, Royal Lytham & St Annes, Royal Birkdale, Royal Troon, Carnoustie Golf Links och Turnberry.

Alla banorna som presenteras är självklart enbart sanna links, det är såväl klassiska som nyare och flera av dem har vi dessutom spelat på. En linksbana har generellt en stor portion atmosfär och charm, fantastiska panoramavyer, utmanande men av naturen formad layout, kräver strategi, improvisation och oftast är de extremt välskötta. Med andra ord, det är golfskatter och magiska mästerverk, många i listan luktar som sagt golfhistoria, men alla har äkta linkskaraktär och ger alltid  hickorygolfare helt unika upplevelser.

St Andrews

Termen links är, såväl som äkta links, inland links, seaside links etc.. tyvärr ofta slarvigt använda. För oss betyder en äkta linksbana att den är öppen och vindpinad, i grunden byggd på mark som återvunnits från havet, sk. linksland och där de kuperade sanddynorna, naturligt och i huvudsak format layouten på banan. Bandesigners har vid justeringar genom åren tagit mycket stor hänsyn till kustlandskapets skiftningar och de har strävat efter att med små ingrepp, varsamt skulptera och skapa en ”naturligt formad” linksbana. Traditionellt har ofta de främre nio hålen följt strandlinjen bort från klubbhuset och därifrån vänt sk. ”out-and-back links”. Termen links har sitt ursprung i det skotska språket och hänvisar till kustnära sanddyner.

När det gäller att kategorisera vilka banor som kan klassas som True Links har vi också utgått från innehållet i Pepers & Campbells tre ingredienser, Terrain, Turf och Weather, som måste finnas för att en bana ska kallas True Links. Och då ska flertalet av nedan frågor besvaras med rätt svar för att kallas True Links. Enligt Peper och Campbell finns det ca. 400 banor i världen som många vill kategorisera som Links, men om man besvarar frågorna i deras tre urvalsprinciper, så har de trattat ner det till 246 stycken True Links world wide. Det finns som sagt mängder av banor utmed jordens alla hav, men de klassas alltså i huvudsak som seaside courses, inte Links och kan därför heller inte kallas True Links.

Terrain
How close is the course to the sea? Do the fairways run hard and fast? Do the greens favor a run-on approach? How natural? Is there a freedom from trees (planted or naturally occurring?) Is the invasion of gorse and bush controlled? How light is the environmental footprint on the land?

Turf
Is there a sand base? What grasses are dominant on the fairways and greens? Is the ruff managed (creating biodiversity from flora and fauna)? How well does the course drain?

Weather
How exposed is the site to the elements? What are the typical wind conditions? Does the course play hard and fast year-round? Must temporary greens and tees be used in winter? Is the course susceptible to winter closure?

Med andra ord, en links har inga träd, i undantagsfall ett eller några, är därför naturligt exponerad och vindpinad, marken är baserad på sand, är extremt väldränerande och på grund av bristen av fukt är gräset kort, men har långa rötter och är därför mycket tåligt. Flera av linksbanorna vattnas inte, eftersom en äkta links ska ha en torr, hård och fast spelyta, men greener kan ”hjälpvattnas”. Ruffen består av en orörd biologisk mångfald av flora och fauna och gräset är oftast stripigt och långt, fairway naturligt ondulerad, med stora, snabba greener, välansade greenområden som verkligen gynnar run-on och pga. havsvindarna djupa och ofta torvade bunkrar, så sanden stannar kvar. Banan ska ha en hård yta året runt och det bör gå att i princip spela hela året även på ordinarie greener?

En links bjuder alltid på dramatik, naturen är ständigt närvarnade och havsvindarna gör banan föränderlig dag från dag, vilket ger nya spelupplevelser  – varje runda. Därför är ofta linksland-banor det självklara valet för en sann golfare. Äkta links = äkta golf.

Copyright © Hickory & Linksland