Vi som driver Hickory & Linklands-sajten, dvs. Stefan Mossberg, Klas Ohlsson, Jonas Fack och David Kirkham har alla lång och bred erfarenhet inom idrottssektorn, men i synnerhet av det fascinerande spelet golf. Vi har ett gediget intresse av golf i alla dess former, med allt från modern spel- och klubbutveckling, traditionellt sällskaps- och klubbliv till golfhistoria och inte minst spel med hickoryskaftade klubbor, sk. Hickorygolf. Våra intentioner med siten är att vara en inspirationskälla till gamla och genuina värdegrunder med bl a. snabbt spel, fair play, gemenskap, klubbkänsla – att lira, ha kul och umgås på riktigt – med  lustfylld golf i dess ursprungs form, dvs. matchspel eller foursome och företrädesvis på 150-åriga äkta klassiska links-skatter. True golf…

Och varför just Hickorygolf?

Förr i tiden bildades i golfkretsar ofta små sällskap som delade ett intresse. Det är detta vi, såväl som många andra saknat och nu ser prov på, när fler och fler ”hickoryklubbar” bildas runt om i Sverige. Man söker gemenskap, klubbliv etc, som oftast saknas i moderna klubbar. Man vill samlas, umgås och spela med likasinnade som har en sann och äkta passion för golf. Vissa har ett genuint historiskt intresse, andra har tröttnat på poängjagande, uthålande och sega fyrbollar, några på materialhysterin och många söker nya utmaningar.

Att spela hickorygolf är i stort en livsstil, som bygger på gamla, men genuina värdegrunder med bl a. snabbt spel, fair play, gemenskap, klubbkänsla, samt matchspel – att lira, ha kul och umgås på riktigt. Gemensamt är att vi samlas för att spela och träna, diskuterar klubbmakare, hur man renoverar klubbor, fixar svingvikten, samt inte minst – när vi spelar – är vi skonade från alla ok och måsten i form av scorkort och poängräkningar. Helt prestigelöst. Vi spelar för att ha roligt och skrattar åt skitslag, men blir helt saliga när vi själva eller en spelkompis får en klinisk träff ute på banan. Och inte minst – vad betyder egentligen det i Sverige ”heliga” scorekortet – när vi istället spelar spännande, kul och lustfylld golf i dess ursprungliga form, dvs. matchspel eller foursome. Trevligt sällskap, matchspel, foursome och gemenskap betyder så mycket mer!

Helt enkelt – Back to basic……  Söka – och finna! – spelets själ. Att spela golf och umgås på riktigt. True Golf.

I våra sällskap spelar vi årligen även täta och spännande klubbmatcher, företrädesvis och oftast matchspel med Sunningdale Rules och foursome, deltar i Svenska Hickorymästerskapet (open), Matchsspels SM, samt div. Internationella tävlingar, inte minst World Hickory Open (WHO) i Skottland (www.worldhickoryopen.com). En tävling där professionella tourspelare och duktiga amatörer med ett bra singelhandicap kan delta på samma villkor.

Stefan Mossberg

Har en idrottsutbildning i botten och studerat på det Idrottsvetenskapliga programmet vid högskolan i Halmstad. En tvärvetenskaplig utbildning för strategiskt ledarskap och organisationsutveckling inom idrottens område. Han har även studerat informationsteknik, journalistik, nya media/webutveckling, programmering och reklam/marknadsföring.

Stefan har stora kunskaper i entreprenörskap, konceptutveckling, marknadsföring samt varumärkes-byggande och har från grunden framgångsrikt byggt upp och drivit företag och avdelningar inom ICT-sektorn, allt från IT/tech-, kommunikation, events- och reklambyråer, till sport- och hälso/Health Tech-branschen. Stefan är också drivande inom Idrotts Ekonomiskt Centrum (IEC) och tankesmedjan Nordeg, där han brinner för och arbetar med samhällsnytto-effekter inom idrotts- och hälsosektorn generellt.

Genom sitt idrottsintresse och utbildning har han även arbetat ideellt som tränare och ledare under alla år, med allt från elitklubbar till lingonserien. Han har även haft styrelseuppdrag inom idrottsrörelsen på elitnivå.

Stefan som också grundade och byggt siten är veteran i hickorykretsar och spelar med ett singel-hcp, samt medlem i Lunds Akademiska Golfklubb, The Society of Lund Hickory GolfersThe Society of Hickory Golfers, Svenska Golfhistoriska Sällskapet, samt sitter i styrelsen för Golffrämjandet och Golfinnovatörerna.

Klas ”Old Klas” Ohlsson

PGA Club Professional och golfhistoriker som under sin HGTU-utbildning skrev ett specialarbete just i detta ämne. Arbetet utmynnade i en mycket spännande och lärorik bok som heter ”Golfens Historia – In Historia Veritas”. Han är därför en ofta anlitad föredragshållare kring golfhistoria.

Han är även GolfStore-Pro för LAGK:s Golfstore-shop. Det han med andra ord inte vet om reparationer, loft och lie är inte värt att veta.

Han har även ett favoritmotto: ”Den som inte vill bli bättre, upphör att vara bra”

Klas är medlem i Lunds Akademiska Golfklubb, The Society of Lund Hickory Golfers, The Society of Hickory Golfers, Svenska Golfhistoriska Sällskapet, British Golf Collectors Society, The St Andrews Golf Club. Klas är f.ö. en av få svenskar som är medlemmar i just The St Andrews GC.

David ”Hickory” Kirkham

David föddes i Kirkcauldy, Skottland 1965. Han föddes bokstavligt talat med en golfklubba i handen, eftersom han följde i sin faders fotspår, som också var golf professional. David har spelat golf sedan 1968 och blev professionell 1981. Arbetade på Blairgowrie GC som assistent pro 1982-87, flyttade sedan till Sverige och har arbetat på Öijared GK, Nora GK och Hulta GK.
På Hulta har han varit klubbchef sedan 2009.
2012 började David spela hickorygolf främst på grund av sitt missnöje med hur det moderna spelet utvecklades, spelades och spelas. Hans kärlek till att slå bollar med variation och spinn, tillsammans med färre klubbar, dvs att använda samma klubba till en mängd olika slag, ett snabbare spel och inte minst att spela links golf igen, har verkligen fått honom att känna sig hemma och pånyttfödd igen.
David spelar på en mycket hög nivå och har ett handikapp på +2,1. Han har vunnit ett stort antal hickory-tävlingar i Sverige (8 st) och har även haft internationella framgångar. Han vann bl a. Finland Hickory Championship 2014 och 2019 belade han en imponerande 5: e plats i World Hickory Open.
David lever och andas hickory och är en sann ambassadör ut i fingerspetsarna. Varje dag på jobbet går han t ex. klädd i plus twos (även slarvigt kallad knickers), undervisar i hickory spel, reparerar hickory klubbar och inte minst sprider han hickory-evangeliet till så många han kan.

Jonas Fack

Jonas Fack har en civilingenjörsutbildning i Industriell ekonomi från Linköpings Tekniska Högskola och har jobbat med internationell projektförsäljning och ledarskap i 25 år. Jonas har idrottat sedan barnsben och började en lång och aktiv seglingskarriär redan som 7-åring. Eftersom Jonas är född och uppvuxen i Viken med golfbanan som närmaste granne var inte steget långt till den idrott som kom att få ta stor plats i livet. Som 10-åring gjordes de första svingarna på grönområdet utanför hemmet och på påsklovet 1976 spelades det 72 hål om dagen på Vikens lilla 9-hålsbana. Det var först 2007 som en första metal wood hittade ner i bagen med vackra smidda bladklubbor från MacGregor och ljuvligt sköna persimmons från Cleveland Classics. Man skulle kunna tänka bakåtsträvare, men varför byta ut något som fungerar och som dessutom tvingar fram förmågan att ständigt hålla en bra sving? Under 2007 hittade även de första hickoryklubborna hem till Jonas – de var 21 st plus en liten penbag fr 1929-köpta på telefon av en herre i Eksjö som hängt samlarklubbor på väggen i gillestugan. Av dessa ursprunglig 21 återfinns fortfarande fyra alltid i bagen och ytterligare tre gör oregelbundna inhopp. Självklart har samlingen kompletterats, bytts ut och delvis avyttrats under åren, men Jonas devis att alltid se till varje individs förutsättningar och göra det bästa av dem gäller lika mycket hickoryklubbor som människor. Alla klubbor i Jonas bag ör individer med olika loft, lie och svingvikt – det finns inget matchat över det alls och det är så Jonas tycker det ska vara och det är så hickorygolfen blir som bäst – när varje slag är unikt.

Jonas är också mycket framgångsrik hickoryspelare och har de senaste åren b la. vunnit Welsh Hickory Championships, Scottish Hickory Championships, George Colville Trophy, Borth & Ynyslas Championships, European Links Hickory Championships, Svenska hickorymästerskapen, matchspel, Tor Törnstens pokal samt hamnat på pallen i flera nationella och internationella tävlingar.

Jonas är medlem i: Helsingborgs GK, Rya Golfklubb, Hickory Goffers of Helsingborg, Svenska Golfhistoriska sällskapet, British Golf Collectors Society.

Copyright © Hickory & Linksland