Klicka på respektive golfklubb (länk), så kommer du till dess hemsida och därefter kan du verkligen inandas den magiska linksland-atmosfären. Som bonus får du till varje bana en lokal och ofta unik Whisky som på det 19:e gärna intas med en Haggis och fulländar din upplevelse.

East Lothian – området

Musselburgh Old Course Golf Club – Musselburgh, East Lothian – 1774

2.874 yards / par 34 (9 hål). Bandesigner okänd.

Världens äldsta spelbara golfbana. Mary Queen of Scots spelade här redan 1567, men det första dokumenterade beviset på spel är från 1672. Banan ligger f.ö. inbäddad i en hästkapplöpningsbana, vilket förstärker det unika. Har varit värdbana för The Open Championship sex gånger. År 2010 firade de att det var 150 sedan det första ”The Open” gick av stapeln på just Musselburgh. Missa inte ”Mrs. Formans” en läcker par 4:a och pub. Puben heter också Mrs. Formans och ligger strategisk placerad vid greenkant.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en MOCGC 10 Year Old (Specially Bottled for Musselburgh Old Course Golf Club).

Craigielaw Golf Club – Aberlady, East Lothian

6.601 yards / par 71. Bandesigner: Donald Steel

Craigielaw är en relativt nyanlagd Championship Links Course, där banarkitekten Donald Steel inspirerats av de stora linksbanorna i närområdet. För den som har hickoryklubbor i bagen är banan svår – smala fairways, branta, torvade bunkrar, som mer påminner om kratrar, samt hala och kraftigt ondulerade greener. Tuff är bara förnamnet. Enligt Tiger Woods en av de mest utmanande banorna han någonsin spelat på. En rejäl test.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glenkinchie 10 Year Old.

Kilspindie Golf Club – Aberlady, East Lothian – 1867

5.502 yards / par 69. Bandesigner okänd.

5 500 yards of Traditional Scottish Links – bildad 1867. En historisk bana med underbar layout och extremt välskött. Mängder med läckra hål, t ex. 8:an, ”Gosford Bay”, ett par 3-hål med utslag från en platå där bollen delvis flyger över sandstranden. Vackert räcker inte ens till för att beskriva såväl hål som totalupplevelse på denna magiska bana. Läcker links med sandstranden som ”out of bounds”, där det ligger sälar och spanar in dig.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Jackson’s Row (Glenkinchie).

Lufness New – Aberlady, Fife – 1894

6.328 yards / par 70. Bandesigner: Tom Morris.

En spännande, öppen bana och i vinden från the Forth en riktigt tuff, men utmanande links, med ruff som ibland t om. fåren springer vilse i. En välskött, väldesignad links som skapades av ingen mindre än Old Tom Morris. Bra slag belönas, men man straffas hårt om man inte parkerar slicen i bagen. När det blåser kan man höra caddies säga; “It will take you three to be up there in two today, Sir”. En läcker men rättvis linksbana för den som har många olika slag i bagen.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glenkinchie 1990 / 20 Year Old

Gullane Golf Club, No 1 – Gullane, East Lothian – 1882

6.466 yards / par 71. Bandesigner: Willie Park Jr.

Golf har spelats på Gullane Links sedan 1650-talet. Klassisk, häftig, utmanande, vackert och inte minst, på toppen av Gullande Hill en utsikt som är häpnadsväckande. Det är dramatiska vyer när man spanar utöver havet, mot Edinburgh och Fife, man kan till och med se Kilspindie och, om man vänder sig om, Muirfield. Missa inte att besöka Archies Bairds museum.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glenkinchie 1975 / 33 Year Old.

Muirfield– Muirfield, East Lothian – 1891

6.963 yards / par 70. Bandesigner: Tom Morris – Harry Colt – Tom Simpson

En av världens absolut bästa Championship Links Course’s. Unik är bara förnamnet. Old Tom Morris lade ut denna härliga skönhet 1891. Är utmanande, har karaktär, välskött  med panoramavyer som är helt fantastiska. Briljant kustpärla, men ett privat mästerverk, där det krävs en inbjudan för att få spela. Får ni chansen – släpp den aldrig.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glenkinchie 1992.

North Berwick West Links – North Berwick, East Lothian – 1832

6.458 yards / par 71. Bandesigner: John R. Whitecross – Tom Anderson – Ben Sayers

Ända sedan 1600-talet har man spelat golf här. Påminner om golfen i St Andrews. 1:a tee mitt i byn, sen följer man havet och vänder på 10:an. En magisk utsikt över Firth of Forth, stranden och till kullarna i Fife. En bana designad av naturen. Det är så vackert att man häpnar, som att promenera rakt in i ett vykort. Par 3:an ”Redan” är ett av världens mest kopierade golfhål. En av de häftigaste linksbanorna naturen skapat.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glenkinchie 12 Year Old.

Winterfield Golf Club – Dunbar, East Lothian – 1935

5.169 yards / par 65. Bandesigner: Sir. Clair Cunningham

En utmärkt 18-håls linksbana med en fantastisk utsikt över Firth of Forth, Bass Rock och Isle of May, med Lammermuir Hills som bakgrund. Du kommer inte att bli besviken på denna lite okända, men underbara bana.

Beläget på den fantastiska östkusten i Skottland vid Dunbar. Detta 18-håls underverk är ett bra test för en golfare, allt från det skrämmande första hålet Whelkie Haugh till det krävande artonde St Margaret, men utsikten är fullkomligt hisnande från alla hålen.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Secret Stills 05.01 (Glenkinchie) 1987.

Dunbar Golf Club – Dunbar, East Lothian – 1856

6.597 yards / par 71. Bandesigner: Tom Morris

En härlig och oförglömlig Championship Links Course. Old Tom Morris ande vakar över banan, han lade om den 1894. Tar längs Firth of Forth andan ur varje golfare. Följer naturens konturer längs kustlinjen och i minsta bris skiftar banan karaktär och blir en ny rejäl utmaning. En oförglömlig klassisk links med enastådende vyer. Makalös finish och en sann links-utmaning.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis, Belhaven Best och en Glenkinchie 1966.

 

Fife – området

The Old Course – St Andrews Links – St Andrews, Fife – 1754

6.721 yards / par 72. Bandesigner: Tom Morris – Allan Robertson

Den äldsta och mest ikoniska golfbanan i världen. Swilcan Bridge och Hell Bunker känns igen över hela världen, men ändå är det bästa med Old Course att det trots sin stora status förblir en offentlig golfbana, öppen, men förvisso ändå svårbokad för alla.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glengoyne 40 Year Old.

The New Course – St Andrews Links – St Andrews, Fife – 1895

6.625 yards / par 72. Bandesigner: Tom Morris – David Honeyman

Den äldsta ”nya” banan i världen, den andra banan vid Home of Golf, byggdes av Keeper of the Green, Tom Morris 1895 och den fick ett ”fantasifullt” namn för att skilja sig från sin berömda granne. Nya banan har en böljande fairways och utmanande greener, och är ett klassiskt test för en linksgolfare.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glengoyne vintage 1969 25 år.

Jubilee Course – St Andrews Links – St Andrews, Fife – 1897

6.742 yards / par 72. Bandesigner: David Honeyman – Willie Auchterlonie – Donald Steel

Den tredje mästerskapsbanan vid Home of Golf, Jubilee anses av många vara den mest utmanande banan på den berömda Links-området. Byggd 1897, var den ursprungligen avsedd för användning av damer och nybörjare; men därefter omvandlades Jubilee och fick en makalös mästerskapslayout 1988. Hål 15 är helt makalöst, kanske med den stora kullen till höger det intressantaste golfhålet i St Andrews.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glenturret 21 Year Old.

Strathtyrum Course – St Andrews Links – St Andrews, Fife – 1993

5.620 yards / par 69. Bandesigner: Donald Steel

Strathtyrum öppnades 1993 för att komplettera de tuffare mästerskapslayouterna på Home of Golf. Även om det är få bunkrar (15 st) är de listigt placerade och tonvikten på järnspel är därför stor. Greenerna är stora och utmanande, men med undulerande lutningar som kan testa även den mest självsäkra med puttern.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glengoyne 17 år .

The Eden Course – St Andrews Links – St Andrews, Fife – 1914

6.250 yards / par 70. Bandesigner: Harry Colt – Donald Steel

Lite mer förlåtande än sina samtida grannar på sjösidan, Eden Course byggdes 1914 av Harry S. Colt, som var noga med att använda naturliga gränser och svåra bunkrar som ger en bana full av karaktär, men som samtidigt är utmanande.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glenturret Bicentenary 8 Year Old .

Kingsbarns Golf Links – Kingsbarns, Fife –  1753 (1922 & 2000)

7.181 yards / par 72. Bandesigner: Mark Parsinen – Kyle Phillips

En bana som kan dateras till 1700-talet, men som låg i träda och via tonvis med jord och sand, byggdes en kraftigt ondulerad Championship Links Course som stod färdig år 2000. Intimt förknippad med havet och man kan se Nordsjön från i princip varje hål. Eftersom kuststräckan är som gjord för en links, trollade designers och skapade en makalös och helt oemotståndlig seaside links. Missa inte denna briljanta kustpärla –  även om delar av den är konstruerad.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glenturret 1966 / Bot. 1993.

Crail Golfing Society – Crail, Fife – 1786

5.922 yards / par 69. Bandesigner: Tom Morris

Den sjunde äldsta golfklubben i välden. Enastående vyer längs kustlinjen och en av de absolut bästa linksbanaorna, en ren ädelsten och det känns att golflegenden Old Tom Morris hand vakar över banan. En sanslös start, man slår från 1:ans tee mot havet och följer sen strandlinjen, där minsta bris gör den till en spännande utmaning. Den nya banan ”Craighead” är även den värd ett besök, den belönades t ex. 2009 med Golf Course Architect of the Year Award.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glengoyne Middle Cut 1967 / 30 Year Old.

The Golf House Club, Elie – Elie, Fife – 1875

6.273 yards / par 70. Bandesigner: Tom Morris – James Braid

The Golfhouse Club, Elie – klassisk links. Charm och tradition mycket snyggt förpackat. Hål 11 par 3:an måste från tee vara ett världens vackraste golfhål. Här spelar man längs kutlinjen och vinden från Firth of Forth gör banan till en ny upplevelse  – varje runda. Det känns att Old Tom Morris magiska hand vakar över banan. Den har karaktär, tradition, poetiskt landskap, är välskött och lämnar absolut ingen oberörd. Hål 6 till 14 är rent hänförande.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glenturret (Tayside) 8 Year Old.

Lundin Golf ClubLundin Links, Fife – 1868

6.371 yards / par 71. Bandesigner: Tom Morris – James Braid

En magnifik och gammal Tom Morris / James Braid-designad golfbana. Lundin Links, bara 20 minuter från St. Andrews är en av Skottlands pärlor. Historiskt en kvalificerings-bana till The Open Championship, när den spelas i St. Andrews och det är absolut ingen tillfällighet. Lundin Golf Club är även känd för sina vackra greener och några av de mest krävande Par 4:erna bland samtliga linksbanor.

En fantastisk links, där en spektakulär out of bounds-gräns är den gamla järnvägen och inte minst att man måste ta hänsyn till de strategiskt placerade och spännande bunkrarna. Lundin är en riktig intressant utmaning för den tänkande och strategiskt spelande golfaren, där just strategi från tee istället för kraft och distans belönas rejält i scorkortet.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glengoyne 1969 / The Farewell Dram.

Leven Links Golf Course – Leven, Fife – 1867

6.506 yards / par 71. Bandesigner: Tom Morris

Underbar äkta links. En sann golfoas. Det är charm i kvadrat, här pratar vi historia och attityd. Genuint naturligt böljande fairways, stripigt och grovt gräs i ruffen,  stora greener och en finish som är outstanding. Och inte minst, de två avslutningshålen, de måste vara bland det häftigaste man kan spela – inspelet över demoniska Scoonie Burn är outstanding. Golf Monthly: ”One of the best stands of bents and fescues in Scotland”.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glenturret 1979 / 29 Year Old / Cask.

 

Outer Hebrides & West Coast – området

The Isle of Harris Golf ClubScarista, Isle of Harris, Outer Hebrides – 1920

4.188 yards / par 68 (9 hål). Bandesigner: Moder natur

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Talisker 25 Year Old / Bot. 2008

Askernish Golf ClubAskernish, Isle Of South Uist, Outer Hebrides – 1891

6.164 yards / par 72. Bandesigner: Tom Morris – Martin Ebert

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Ben Nevis 1966 / 25 Year Old.

Isle of Skye Golf ClubSconser, Isle Of Skye, West Coast – 1964

4.677 yards / par 66 (9 hål). Bandesigner okänd.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Talisker 1973 / 28 Year Old.

Traigh Golf CourseArisaig, Inverness-shire, West Coast – 1947

4.912 yards / par 68 (9 hål). Bandesigner: John Salvesen – James MacDonald

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Ben Nevis 1970 / The Sea / Sherry Butt.

Colonsay Golf Club – Isle of Colonsay, Argyll, West Coast – 1775

4.775 yards / par 72. Bandesigner: JS Williamson

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Isle of Jura 1965 / 36 Year Old.

Machrie Golf Links Isle of Islay, Argyll, West Coast – 1891

6.250 yards / par 70. Bandesigner: Willie Campbell

Klassisk och underbart vacker links på den gyllene sanden av Laggan Bay. Nostalgi, häftigt ondulerade fairways, naturligt skulpterade i sanddynorna, greener som är helt fantastiska, inte en enda är den andra lik, otrolig charmiga skiftningar. Omgivningarna glänser, panoramavyer som är helt fantastiska, nä förresten –  allt glänser på detta naturliga mästerverk. Men när vädergudarna är irriterade, kan det regna vertikalt och blåsa så att en par 3:a blir antingen full drive eller lugn wedge.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Port Ellen 1981 / Islay Festival 2008.

The Machrihanish Golf Club – Campbeltown, Argyll, West Coast – 1876

6.462 yards / par 70. Bandesigner: Tom Morris

Världens kanske mest spektakulära öppningshål. Från tee slår man över Atlanten in på fairway. En lätt bris gör vilken golfare som helst nervös. En tuff start, men resten av hålen och omgivningarna tar andan ur en. Denna pärla ligger vackert och naturligt utskuren i sanddynorna vid Kintyre-halvön med utsikt över öarna Jura och Islay. Solnedgångarna är rent dramatiska och luften behaglig pga. Golfströmmen. En dold idyll, en ren fröjd att spela, fantastisk finish, utmanande ondulerade fairways och greener. Och bara naturljud, det är tyst och man hör bara havet och fåglarna. Perfektion – this is Golf Heaven.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och har du spelat bra ta en Springbank 50 Year Old / Millennium Set, om det regnar och är ruggigt en rökig Longrow eller prova 1973 / First Distillation och är det soligt ta en trippeldestilerad orökt Hazelburn / Directors Bottling eller deras egen Machrihanich Niblick (Springbank).

Dunaverty Golf Club – Southend, By Campbeltown, Argyll, West Coast – 1889

4.799 yards / par 66. Bandesigner okänd.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glen Scotia 1969 / 30 Year Old / Cask.

Shiskine Golf Club – Blackwaterfoot, Isle of Arran, West Coast – 1896

2.996 yards / par 42 (12 hål). Bandesigner: Willie Fernie – Willie Park

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Arran 1997 Ambassador’s Choice.

 

Ayrshire – området

The West Kilbridge Golf Club – Seamill, West Kilbridge, Ayrshire – 1893

6.548 yards / par 71. Bandesigner: Tom Morris

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Auchentoshan 1957 / 50 Year  Sherry Cask

Kilmarnock Barassie Golf Club – Troon, Ayrshire – 1887

6.852 yards / par 72. Bandesigner okänd.

Här har man i över hundra år ebjudit  en seaside linksbana i världsklass. Kilmarnock har allt man kan förvänta sig av en linksbana. Ett enastående rykte. Banan är imponerande, har allt. Är vacker, läcker design, smala kraftigt ondulerad fairways, snabba såphala greener, blinda hål, ändlöst varierad men rejält tuff. Ett makalöst golfäventyr fram tills 19:e, som har atmosfär.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glengoyne Middle Cut 1967 / 30 Year Old.

Dundonald Links Golf CourseGailes, Ayrshire – 2003

7.100 yards / par 72. Bandesigner: Kyle Phillips

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Rosebank 1990 / 18 Year Old / Sherry But.

Glasgow Golf Club – Irvine, Ayrshire – 1787

Gailes Links 6.903 yards / par 71. Bandesigner: Willie Park Jr.

Glasgow Golf Club – världens nionde äldsta golfklubb är begåvat med två fantastiska golfbanor. Killermont och Gailes Links. Killermont är en parkbana, men Gailes är en enastående vacker, läcker, inspirerande, tuff och utmanande links. Designad av Willie Park Jr 1912 och klubbhuset har även det karaktär. Ligger underbart mellan Troon och Irvine på Ayrshire kusten. Detta är traditionell links när det är som absolut bäst. Omgiven av Turnberry, Royal Troon och Prestwick. Man kan alltså lugnt stanna i området ett tag……

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glengoyne 1969 / The Farewell Dram.

Western Gailes Golf Club – Irvine, Ayrshire – 1898

6.106 yards / par 71. Bandesigner: Mr. Morris

Topprankad Championchip Course, värd för flera prestige tävlingar. Klubbhuset centralt med utsikt över Isle of Arran, strategiskt placerat ligger det mäktiga huset mitt i banan. En links som erbjuder allt. Böljande smala fairways, mäktig ruff, makalösa greenplaceringar, men som är rättvisa. Hålen i söderrikting längs havslinjen är inget annat än näring för själen. Speciellt 7:an som förutom att det är spektakulärt, är ett orört naturhål. Ta med flera slag, en lätt bris kan göra den till en utmanande test. Äkta linkskänsla, här gäller det att pressa bollen under vinden.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Rosebank 8 Year Old / Bot.1970s.

Irvine Golf Club – Bogside, Irvine, Ayrshire – 1887

6.408 yards / par 71. Bandesigner: James Braid

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glengoyne 8 Year Old / Bot. 1970s.

Royal Troon Golf Club (Old Course) – Troon, Ayrshire – 1878

7.175 yards / par 71. Bandesigner: George Strath – Willie Fernie

En traditionell out-and-back Course. Öppningshålen längs Firth of Clyde känns underbara, men mänskliga och bjuder på panoramavyer som är helt fantastiska. Man kan se Ailsa Craig i söder och i väster de spektakulära bergen på Isle of Arran. Sen börjar den successivt att förändras, från mäsklig, till lidelsefull, bångstyrig och till sist brutal. Är känd som en av de absolut bästa, men också mest krävande Championship banorna i världen. Överlever man till 19:e, blir man odödlig som golfare.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Rosebank 1974 / 18 Year Old / Cask

Royal Troon Golf Club (Portland) – Troon, Ayrshire – 1878

6.289 yards / par 71. Bandesigner: Willie Fernie

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Rosebank 15 Y. O. / Unblended / Bot.1980s

Troon Municipal (Darley) – Troon, Ayrshire – 1910

6.360 yards / par 74. Bandesigner: Okänd

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Rosebank 8 Year Old / Bot.1970s

Troon Municipal (Lochgreen) – Troon, Ayrshire – 1906

7.204 yards / par 70. Bandesigner: Mackonzie Ross – Donald Steel – Martin Ebert

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Rosebank 12 Year Old / Bot. 1980’s

Prestwick Golf Club – Prestwick, Ayrshire – 1851

6.544 yards / par 71. Bandesigner: Mr. Morrism – James Braid

The home of the Open Championship. Världens första Open spelades på Prestwick 1860 och vanns av Willie Park från Musselburgh. Här finns tradition och historia även i form av Old Tom Morris som arbetade som Keeper of the Green, samt som Ball and Club Maker före han återvände till St Andrews 1864. Banan är imponerande, fascinerande och läcker, men kan också vara hänsynslös med sina smala fairways, snabba greener, dolda hål, kraterdjupa torvrade bunkrar, där det f.ö. finns trätrappor för att ta sig upp. 17:e ”Alps” inget undantag. Styrkan i banan ligger också i den enastående finishen på varje hål..

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glengoyne 40 Year Old.

Prestwick St Nicholas Golf Club – Prestwick, Ayrshire – 1851

6.044 yards / par 69. Bandesigner: John Allan – Charlie Hunter

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glengoyne 15 Year Old / Kiln Decanter.

Turnberry (Alisa Course) –  Turnberry, Ayrshire – 1906

7.204 yards / par 70. Bandesigner: Mackenzie Ross – Donald Steel – Martin Ebert

Turnberry – rankad top 10 i världen och vi förstår varför. Enastående och förbluffande naturscener, en sagobana vid Firth of Clyde, med klipporna över Mull of Kintyre och Isle of Arran. När vinden ligger på längs kustlinjen kräves – på varje hål – smartness, kontroll och improvisation. Enastående finish. Inga sanddynor som tar vindstötarna, i minsta bris är det tufft. En häftig utmaning, som kräver många slag i bagen. En klassisk och emotståndig golfskatt.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Rosebank 15 Year Old / Unblended.

Turnberry (Alisa Kintyre) –  Turnberry, Ayrshire – 2001

6.921 yards / par 72. Bandesigner: Donald Steel

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Rosebank 1974 / 18 Year Old / Cask.

Wigtowshire County Golf Club Glenluce, Newton Stewart, Dumfries and Galloway, Ayrshire – 1894

6.104 yards / par 70. Bandesigner: W. Gordon Cunningham

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Bladnoch / Bot.1970s.

Southerness Golf Course –  Southerness, Dumfries, Ayrshire – 1947

6.566 yards / par 69. Bandesigner: Mackenzie Ross

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Bladnoch 1977 / 23 Year Old (Unboxed).

 

East Coast – området

Fraserburgh Golf ClubPhilorth Links, Fraserburgh, Aberdeenshire, East Coast – 1777

6.308 yards / par 71. Bandesigner: James Braid

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glendronach 1971 / 39 Year Old / Oloroso

Inverallochy Golf ClubFraserburgh, Aberdeenshire, East Coast – 1888

5.340 yards / par 67. Bandesigner okänd.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glendronach 1970

Peterhead Golf Club – Craigewan Links, Peterhead, Grampian, East Coast – 1841

6.173 yards / par 70. Bandesigner: Willie Park Jr. – James Braid

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glendronach 1968 / 25 Year Old / ANA Cask

Cruden Bay Golf Club (Championship) – Cruden Bay, East Coast – 1888

6.287 yards / par 70. Bandesigner: Old Tom Morris – Archie Simpson – Tom Simpson – Herbert Fowler

Old Tom Morris – igen – allt han rör vid blir till guld. En fullkomligt unik, charmig, utmanande och rejält krävande links, alltså en oemotståndlig och inspirerande kustpärla. Flera av hålen är separerade av sanddynor, men vinden från Cruden Bay formar ändå slagen och gör att varje hål känns spännande. Ren underhållning. Här pratar vi panoramavyer och finish blandat så att smaklökarna blir helt förbluffade. Ett minnesvärt och helt oförglömligt golfäventyr på äkta linksland. Dessutom en värme och vänskap som känns äkta.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glen Garioch 1958 / 46 Year Old

Cruden Bay Golf Club (St Olaf) – Cruden Bay, East Coast – 1888

4.926 yards / par 64 (9 hål). Bandesigner: Tom Simpson – Herbert Fowler

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glen Garioch 1965 / 12 Year Old

Newburgh-on-Ythan Golf ClubNewburgh, Ellon, Aberdeenshire, East Coast – 1888

6.423 yards / par 72. Bandesigner: Mr. McAndrew

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Coilltean 1975 (Glen Garioch) / Bot.1990

Murcar Links Golf ClubBridge of Don, Aberdeen, East Coast – 1909

5.369 yards / par 71. Bandesigner: Archie Simpson – James Braid – George Smith

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glen Garioch 1978 / 30 Year Old

Royal Aberdeen Golf Club (Balgownie Links) –  Aberdeen, East Coast – 1888

6.900 yards / par 71. Bandesigner: Archie Simpson – Robert Simpson – Tom Simpson – James Braid

Sjätte äldsta golfbanan i världen. Royal Aberdeen Balgownie Links – det är vackert, som att kliva rakt in i ett vykort. Sträckningen längs strandlinjen av Nordsjön är majestätisk. I synnerhet de första nio hålen, som av många anses vara de bästa i världen. Fairways är böljande och naturligt utskuren mellan sanddynorna, ruffen besvärlig, greenerna såphala, med andra ord, man belönas för bra slag men straffas för dåliga. Linkskänslan är helt fantastisk och helt oslagbar. De sista nio som ligger högre upp bjuder på enastående vyer över havet, men också på en stor portion vind.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glen Garioch Bicentenary 37 Year Old

When you are in Aberdeen = Don’t miss: ”The Grill”. The Grill has been named ”Bar of the Year” by Whisky Magazine in its Icons of Whisky awards for its collection of whiskies and its commitment and passion to educate the consumer.

While you’re in the neighborhood, don’t miss: Stonehaven with Dunottar Castle. Spectacular coastal setting, one of Scotland’s most impressive ruined castle.

Kings Links Golf CourseGolf Road, Aberdeen, East Coast – 1872

6.270 yards / par 71. Bandesigner okänd.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glen Garioch 10 Year Old / Bot.1980’s

Balnagask Golf CourseSt Fitticks Road, Torry, Aberdeen, East Coast – 1955

6.059 yards / par 70. Bandesigner okänd.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glen Garioch 8 Year Old / Bot. 1980’s

Royal Montrose Golf Club /Medal Course) – Montrose, East Coast – 1810

6.423 yards / par 72. Bandesigner: Willie Park Jr. – Mr. McAndrew

Nionde äldsta golfklubben i världen. Tradition och historia från 1:an till 19:e. Grundad redan 1810, de firar mao 200-års jubileum i år. Ett flertal spännande events under året. En äkta traditionell links längs Montrose’s sanddynor. Moder jord lade ut den ursprungliga skönhet, men 1901 resp. 1903 gjorde Old Tom Morris och Willie Park Jr några justeringar. Hänförande havsutsikt, speciellt de första nio, en riktig naturlinks med djupa bunkrar, härligt ondulerade fairways, böljande gräs i ruffen och rättvisa greener.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Fettercairn 40 Year Old (1969)

Royal Montrose Golf Club (Bloomfield) – Montrose, East Coast – 1915

4.825 yards / par 66. Bandesigner: James Braid

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Fettercairn 30 Year Old (1978)

Arbroath Golf CourseElliot, Arbroath, Angus, East Coast – 1903

6.185 yards / par 70. Bandesigner: Tom MOrris – Willie Fernie – James Braid

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Old Fettercairn / Bot.1980s

Carnoustie Golf Links – Carnoustie, East Coast – 1842

6.941 yards / par 72. Bandesigner: Allan Robertson – Tom Morris – James Braid

En riktigt, riktigt utmanande Championship naturlinks Course. En Old Tom Morris skapelse och här har många av världens häftigaste bataljer utspelats och kanske den dråpligaste, Van der Velde’s barfotacirkus 1999. Anses vara en av världens tuffaste banor. Ett fascinerande mästerverk, läcker, men rättvis – den ultimata links-testen. Hål 15, 16 och 17 anses av många vara bland de absolut bästa avsluningshålen i världen. Padraig Harrington; ”There isn’t a player who didn’t find this course a test and enjoyed that test. Credit to Carnoustie, it’s one of the best in the world.”

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Bruichladdich Links / Carnoustie Ser. / 14 Y.O.

Carnoustie Golf Links (Buddon Links) – Carnoustie, East Coast – 1981

5.420 yards / par 66. Bandesigner: Peter Allis – Dave Thomas

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en  Bruichladdich Links / Carnoustie Ser. / 14 Y.O.

Carnoustie Golf Links (Burnside) – Carnoustie, East Coast – 1914

6.020 yards / par 68. Bandesigner: Mark Parsinen – Gil Hanse

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Bruichladdich Links / Carnoustie Ser. / 14 Y.O.

Monifieth Golf LinksMonifieth, Angus, East Coast 1850

6.650 yards / par 71. Bandesigner okänd.

Fantastisk linksbana, känd för sina hårda ondulerade fairways, den ibland elaka och frodiga gräs ruffen, snabba , hala greener och djupa torvade bunkrar. En värdig och rättvis test. En links som pga. vinden från Firth of Tay skiftar karaktär timma för timma. Ligger endast en hårt pressad Midiron från Panmure och väl där en full Mashie, så är man inne på Carnustie. Man kan alltså lugnt stanna i området ett tag och få fem toppbanor på köpet.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Fettercairn 24 Year Old (1984)

Panmure Golf Club – Angus, East Coast – 1845

6.510 yards / par 70. Bandesigner: Allan Robertson – Alexander Pirie – James Braid

Banan är smidd av naturen och gamla skottska tallar ramar in sandynorna på ett spektakulärt sätt. Kombinerar det bästa mellan links och hed. Snäva fairways, utmanande böljande, snabba greener.  Skiftningarna är fantastiska och många av hålen är mäktiga. Vissa tycker 6:an, bl a. Ben Hogan andra 7:an till 14:e. Designad av legendaren James Braid.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Old Fettercairn 26 Year Old / Stillman’s

 

Highland – området

Durness Golf ClubDurness, Sutherland, Highland – 1988

5.545 yards / par 66. Bandesigner okänd.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Highland Park 1964 / Orcadian Vintage

Reay Golf ClubReay, Caithness, Highland – 1893

5.831 yards / par 69. Bandesigner: James Braid

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Scapa 1980 / 25 Year Old.

Brora Golf ClubGolf Road, Brora, Sutherland, Highland – 1891

6.156 yards / par 69. Bandesigner: John Sutherland – James Braid

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Old Pulteney 12 Year Old.

Royal Dornoch Golf Club – Dornoch, Highland – 1877

6.704 yards / par 70. Bandesigner: Tom Morris – John Sutherland – Donald Ross – Geroge Duncan

Ceud mile failte! Gaeliska för ”A Hundred Thousand Welcomes”. Helt otrolig topprankad championship Links Course. Tom Watson, five times Open Champion: -”It’s the most fun I’ve ever had on a golf course”! Och kul har man, standarden är helt sanslös, varje del av banan är i ett fantastiskt skick och vyerna längs Dornoch Firth är en enda färgorie, när omgivningarna, stranden och havet möts i solen. Old Tom Morris – who else – har skapat denna tidlösa, unika, vilda och avslappnande, men naturliga out-and-back mästerverk. Ett golfäventyr som börjar på 1:an och aldrig slutar……

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Clynelish 12 Year Old / Spirit of Free Embo

Royal Dornoch Golf Club – Dornoch, Highland – 1877

6.276 yards / par 72. Bandesigner: Amateur golf architects – Donald Steel

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glenmorangie 15 Year Old / S.B.F Royal Dornoch G C

The Carnegie Club (Skibo Castle) – Sutherland, Highland – 1995

6.000 yards / par 70. Bandesigner: Donald Steel – Tom Mackenzie

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Balblair 1975 / Sherry Cask.

Tain Golf Club Chapel Road, Tain, Ross-Shire, Highland – 1890

6.404 yards / par 70. Bandesigner: Tom Morris

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glenmorangie 1963 / 22 Year Old.

Tarbat Golf ClubTarbatness Road, Portmahomack, Highland – 1909

5.298 yards / par 68 (9 hål). Bandesigner: John Sutherland

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glenmorangie 21 Year Old / Claret Wood

Fortrose & Rosemarkie Golf ClubNess Road East, Fortrose,, Highland – 1888

5.890 yards / par 71. Bandesigner: James Braid

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Dalmore – Selene 1951 / 58 Year Old.

While you’re in the neighborhood, don’t miss:  1The Anderson. Whisky bars of the World Gold Medal 2010, Top of the traditional Pubs 2009. They have one of the finest selection of drinkables in Britain and was also awarded CAMRA Pub of the Year 2008.  2. Been playing lousy golf: At Clootie Well on the Black Isle in north-east Scotland, mere pennies won’t get your wishes granted. Here, the currency is a ‘cloot’ or cloth. According to ancient tradition, visitors came here with an offering to heal the sick. They brought a ‘cloot’ from the invalid, in the belief that leaving it at the well would also leave the illness behind.

Castle Stuart Golf Links – Balnaglack Farmhouse,Highland – 2009

7.009 yards / par 72. Bandesigner: Mark Parsinen – Gil Hanse

En golfoas vid Inverness som är helt underbar. En Championship Course med panorama utsikt över såväl Moray Firth som Castle Stuart Bay, på vissa av hålen har man alltså havet från tre håll. Briljant kustpärla som är utmanande och vid minsta bris är det en helt ny bana och ibland en helt ny sport. En vild och naturlig skönhet som dessutom har några spektakulära landmärken som the Black Isle – Kessock bron och Chanonry fyren. Inledningshålen 1-4, utmed havet är helt makalösa.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Dalmore Eos / 59 Year Old / 1951.

The Nairn Golf Club – Nairn, Highland – 1887

6.765 yards / par 72. Bandesigner: Tom Morris – James Braid – Ben Sayer.

På stränderna vid Moray Firth ligger denna klassiska kvalité Championship Links Course, som varit värd för flera mästerskap. De inledande sju hålen längs havet är så läckra att de tar andan ur vilken golfare som helst. En links naturligt skapad mellan sanddynor, ärttörne och ljung. Det är perfektion – i allt, Old Tom Morris magiska hand har skapat denna makalösa links. Det är kraftigt ondulerande fairways, tuff ruff, flera torvade bunkrar som i solnedgången påminner om ett månlandskap, såphala varierande greener som håller absolut världsklass.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Benromach 1949 / 55 Year Old

Hopeman Golf ClubLodge Road, Hopeman, Moray, Highland – 1909

5.624 yards / par 68. Bandesigner okänd.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Benromach 1978 / 19 Year Old.

Moray Golf Club (Old Course) – Lossiemouth – Highland – 1889

6.995 yards / par 71. Bandesigner: Old Tom Morris

En klassisk Championship Links Course, som av många anses vara den bästa i Skottland. Designad av inga mindre än linksartisterna Old Tom Morris och Henry Cotton. Vackra vyer och härligt utmanande, torvade bunkrar, ondulerade fairways och snabba hala greener. En lite dold golfskatt, som belönar bra slag, så parkera slicen i bagen. Varierande, viket gör den kul, man måste använda många olika typer av slag och inte minst pitch and run slag upp på vissa greener.

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Macallan 1937 / 37 Year Old / Fine & Rare

Moray Golf Club (New Course) – Lossiemouth – Highland – 1889

6.008 yards / par 69. Bandesigner: Sir Henry Cotton

While you’re in the neighborhood, don’t miss: Gordon & MacPhail, the ‘World’s Leading Malt Whisky Specialist’. A pure treasure.

Located in Elgin not far from Moray in the north-east of Scotland, the heart of the world famous whisky producing region of Speyside, Gordon and MacPhail is an independent family owned and managed firm which has been bottling Single Malt Whiskies for over 115 years.

Spey Bay Golf CourseSpey Bay, Fochabers, Moray, Highland – 1904

6.092 yards / par 70. Bandesigner: Ben Sayers

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Glen Moray 1959 / Sherry Cask.

Strathlene Golf Club – Lossiemouth – Highland – 1889

5.977 yards / par 69. Bandesigner: George Smith

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Banff 18 Year Old / Bot.1970s.

Cullen Golf ClubThe Royal Burgh Of Cullen, Moray – Highland – 1870

4.597 yards / par 63. Bandesigner: Tom Morris

På det 19:e rekommenderar vi: Haggis och en Knockando 1965 Extra Old Reserve

Copyright © Hickory & Linksland