Som alltid – när det är hickorygolf – strålande väder på den yttersta udden av Falsterbonäset. Golfgudarna gillar verkligen Falsterbo Golfklubb, tillika Sveriges tredje äldsta golfklubb, bildad redan 1909. Förutsättningarna var med andra ord riktigt bra, underbart väder och Sveriges enda genuina 18-håls linksbana visade upp sin bästa sida under Falsterbo Hickory Open. En true links – där strategi och improvisation verkligen belönas. Scenerna ut mot Öresund från 17:e och från på tee vid 18:e är alltid magiska. De vilda blommorna och speciellt rosorna i kombination med ett glittrande hav och båtliv, gav panoramavyer, som verkligen är fascinerande och helt unika i Sverige.

Favoriten höll

När det gäller golfspelet var scorerna ovanligt varierande och många hade det ganska tufft. Svårt att sätta fingret på varför, men vissa struntade helt i att det var svårspelat. Bl a. före detta tourspelaren och den tippade vinnaren Magnus Sunesson Rya GK som spelade mycket klokt, stabilt och säkert. Han förvaltade sitt favoritskap på ett imponerande sätt och kom in som ohotad etta på en 76:a, vilket var tre slag bättre än Per Levin Vasatorps GK (79) och 5 bättre än Niklas Lindgren Falsterbo GK (81). Strax utanför pallen kom Stefan Kjell Vasatorps GK (81), Tore Sviland Falsterbo GK (83) och Johan Quensel Lunds Akademiska GK (83). Tävlingen spelades f.ö. från gul tee. Bästa dam blev Ann Stahle Falsterbo GK på en 89:a.

Angående charm, stil och elegans så måste jag nämna Britta Maltessons klassiska mundering. Britta lyckas förresten alltid med konststycket att  kombinera brilliant spel med en fantastisk outfit. Återigen – klass.

På prispallen fr. v. Per Levin, Magnus Sunesson, Niklas Lindgren och Johan Quensel.

Dagens slag

Några slag var verkligen spektakulära och dagens slag kan nog delas av undertecknad, Fredrik Stahle och Magnus Sunesson. Själv drog jag en mashie på ca. 145 meter direkt i koppen på hål sju och det var absolut mer tur än skicklighet, men extra kul eftersom det är ett av de två kvarvarande hålen från 1911 års bana. Tur var däremot inte Fredriks eller Magnus slag, men så har de också representerat Sverige i golf i sina tidigare liv. De har med andra ord en hel bag full med magiska slag. Fredrik chippar lugnt, snyggt och avvägt en 25 meters chip från ett ganska knöligt läge rakt i koppen på hål 12. Och Magnus som har sån läcker tajming i alla slag gör en mästerlig, vacker rull-on från nästan 50 meter rakt i koppen på hål 10. Klassiskt hickoryslag. Harry Vardon & Co hade jublat. Det slaget kan bara en mästare göra.

Ann Stahle flankeras av Fredrik Norman och Robert Gärtner.

Gemensam nämnare

Vad har Fredrik Stahle, Magnus Sunesson och Magnus Persson Atlevi gemensamt? Jo, de är alla självklart lysande golfspelare, men i synnerhet sagolika hickoryspelare och det intressanta är att Fredrik varit mentor vid landslagsläger för de båda ”ungtupparna”  Magnus x 2. De båda Magnusarna måste ha varit i 15-års åldern, medan Fredrik var några år äldre. Och det är mycket glädjande att två av Sveriges bästa spelare nu också tagit steget över till riktig golf och de är båda helt fantastiska hickoryspelare. Magnus Sunesson vann som sagt årets upplaga av Falsterbo Hickory Open och Magnus Persson Atlevi (spelade ej i Falsterbo) vann Svenska Hickorymästerskapet på Kungsmarken (LAGK) i förra veckan.

I sitt segertal tackade Magnus Sunesson med all rätt organisatörerna och Falsterbo Golfklubb, men han var också ödmjuk och tackade en annan mästare, nämligen Adam Mednick för att han inte kunde delta (ryggskadad), så han själv kunde stå som segrare.

 

ps. Om du undrar över varför det saknas bilder från 2012 i sidofältet på 1:a sidan, så beror det på att backup-systemet där samtliga hickorybilder var lagrade tyvärr kraschade.