Den 15 augusti spelades de 5:e Danska hickorymästerskapen på Rungsted Golfklubb strax norr om Köpenhamn. Banan som ritats av CA MacKenzie invigdes 1937 och ser i stort sett likadan ut nu som då. Rungstged är en mycket vacker parkbana med de flesta bunkrar och vattenhinder perfekt utlagda för att förstöra en hickoryscore. Man har ofta att välja på en chansartad drive, som obönhörligt fastnar i ett vattenhinder eller en fairwaybunker, eller ett järn från tee som lämnar dig med ett inspel på 180 m. Det ska tilläggas att banan, även i torrt väder, inte ger speciellt mycket rull varför det var fullt tillräckligt att spela de 5411 m den mäter från blå tee.

The_2015_Danish_Open_Hickory_Championship_winners_Rungsted

Dagen till ära hade arrangerande Christian Juel ordnat strålande solsken och en varm, skön bris på ca 4-6 m/s, helt enkelt idealiska förhållanden!

24 stolta och förväntansfyllda spelare från Sverige (14), Danmark (6), USA (1), Holland (1), Tyskland (1) och Skottland (1) kom till start, varav 22 lämnade resultat. De något höga resultaten vittnar om banans svårigheter snarare än svåra yttre förhållanden. Eller kanske mer om spelarnas (o)förmåga att bemästra klubbor, bollar och bana?

Anders Persson, Borås GK tar sig ur en djup greenbunker på 5:an

Anders Persson, Borås GK tar sig ur en djup greenbunker på 5:an

 

Resultat Danska hickorymästerskapen 2015

BruttoNetto
1. Dennis Willadsen (P), Danmark82s91. Johan Persson, HGH Sverige71
2. Jonas Fack, HGH Sverige822. Henrik Westh, Danmark73
3. Johan Persson, HGH Sverige843. Czeslaw Kruk, Skottland74

 

Tyvärr valde arrangören bort möjligheten till ett spännande särspel på 18:e, den korta par 5:an som kunde lockat fram eaglechansningar.

Kanske var man överlycklig över att en dansk, om än en professionell sådan, lyckats vinna det nationella mästerskapet och därför nöjde sig med räkning av sista 9? Nettoresultaten är behäftade med dramatiska handicapavdrag då den gamla formen med 1,5 x exakt handicap används i danskt hickoryspel.

Hursomhelst, Christian genomförde tävlingen på ett fantastiskt trevligt och välkomnande sätt, jag kan varmt rekommendera deltagande i kommande Danska mästerskap som 2016 kommer att avnjutas på Fanö Links väster om Esbjerg!