Hickorygolfen i Sverige växer med internationella mått oerhört snabbt och skälen till denna utveckling är flera, men det gemensamma draget är att vi som spelar söker nya utmaningar, genuin klubbkänsla och gemenskap. Flertalet av oss är t ex. ganska duktiga amatörer, oftast med ett singelhandicap eller f.d. tävlingsspelare och många är fostrade med värdegrunder som bl a. snabbt spel och fair play. Med ett trädskaft i handen kan vi drömma oss bort från allt vad materialhysteri, scorekort och sega fyrbollar heter och enbart – lira och ha kul – på riktigt. Back to Basic!

Det intressanta är att i vår omvärld är det oftast äldre spelare och samlare av golf memorabilia, som spelar hickorygolf, medan det i Sverige oftast är duktiga medelålders män som hakat på trenden. T ex. när Svenska Hickorymästerskapet gick av stapeln på Falsterbo 2009 hade 2/3-delar ett singelhandicap och över hälften hade hcp 5 eller bättre (över 200 deltagare). Och denna trend höll i sig såväl 2010-,11, 12 och 13.

I Skåne är utvecklingen exceptionell och landskapet är det absolut ledande hickorydistriktet i Sverige och faktiskt Världen. Det finns t ex. hickorysällskap i LundFalsterboSvalövHelsingborg (Viken)Ljunghusen, BåstadLandskrona och Torekov. Och vi har ofta utbyte och tävlingar under säsongen.

Vad är då denna utveckling en reaktion mot?

Det finns inget entydigt svar, men vissa av oss som spelar har ett genuint historiskt intresse, andra har tröttnat på poängjagande, uthålande, bolletande och sega fyrbollar, som i vissa fall kan kopplas till materialhysterin, där tillverkare vill påskina att spelegenskaper medföljer vid köp av nya klubbor. Att träna eller spela strategiskt ingår inte längre i det nya konceptet och golf har även för många blivit en machosport som går ut på att slå långt, men inte rakt och absolut inte på fairway. Några, i synnerhet f.d. tävlingsspelare söker nya utmaningar. En gemensam nämnare är dock gemenskapen, många har saknat den genuina klassiska klubbkänslan, som de själva växte upp med. En ingrediens som tyvärr oftast är bortskalad i moderna klubbar, där stressade personer springer upp till 1:a tee, hastigt hälsar, klappar till med deLux-megadrivern, sprider och letar sen bollar i hela kommunen och hysteriskt hålar ut. Lika snabbt som de kom, lämnar de klubben med en rivstart.

Alla vi ”trädkramare”, samlas, umgås och spelar med likasinnade som verkligen har en passion för spelet golf. Att spela hickorygolf är i stort en livsstil, som bygger på gamla, men genuina värdegrunder med bl a. snabbt spel, fair play, gemenskap, klubbkänsla, samt matchspel – att lira, ha kul och umgås på riktigt. Vi samlas för att spela och träna, diskuterar klubbmakare, hur man renoverar klubbor, fixar svingvikten etc, etc…., samt – när vi spelar – är vi helt skonade från alla traditionella ok och måsten i form av scorekort och poängräkningar. Helt prestigelöst. Vi spelar helt enkelt för att ha roligt. Dessutom, vi släpar inte omkring på ”barnvagnar” med packning för en tre dagars hiking, utan vi har en liten behändig och lätt bäg med ca. 6 klubbor och vi använder därför samma klubba till en mängd olika slag. Med andra ord, vi måste vara kreativa och experimenterar, samt leker därför ofta för att forma olika slag vid varje hål. Vi skrattar hysteriskt åt skitslag, men blir helt saliga när vi själva eller en spelkompis får en klinisk träff ute på banan och – vi är oftast på fairway – även om vi inte alltid träffar rent, därför att vi svingar lugnare och försöker spela strategiskt. Och inte minst, såvida det inte är tävling, vi bryr oss alltså inte om det i Sverige “heliga” scorekortet, utan istället spelar vi spännande, kul och lustfylld golf i dess ursprungliga form, dvs. matchspel, gärna foursome. Trevligt sällskap, matchspel och gemenskap – det betyder något.

Utvecklingskurvan är spikrak, det dyker upp fler och fler ”Hickory Society” i Sverige, så framtiden för Hickorygolf såväl i Sverige som Worldwide är både ljus och spännande……

Det handlar om att söka – och finna! – spelets själ. En livsstil. Att spela golf på riktigt.

Läckra bilder……

Till varje tävling vi skriver om, tar vi bilder och man kan enkelt kolla på alla läckra foto i fullformat genom att klicka på någon av bildväxlarna i högra menyraden, då kommer man till bildsiten Flickr, där vi länkat och samlat alla bilder. Klicka därefter på bilden. Bläddra och njut manuellt eller sätt igång slideshowen genom att klicka på ►knappen mellan Newer och Older. Alternativt välj andra bilder/tävlingar via ”sets”, genom att dubbelklicka på By Hickorygolf. Där går också att direktklicka på Slideshow uppe i högra hörnet.

Quotes:

Golf is the hardest game in the world. There is no way you can ever get it. Just when you think you do, the game jumps up and puts you in your place.

~ Ben Crenshaw

Copyright © Hickory & Linksland