Golfgudarna gillar bevisligen Falsterbo Golfklubb, äkta Linksland, samt spel med hickoryskaftade klubbor. De såg nämligen till att klubben under helgen 10-11 juli, kunde visa upp sin absolut bästa sida under Falsterbo Hickory Open. Sveriges enda genuina 18-håls seaside linksbana stoltserade med torra fina stenhårda och härligt ondulerande fairways, som verkligen gynnar ett hickoryslag, hårda såphala men rättvisa greener, stripigt grovt gräs och jobbig men vacker ljung i ruffen och tuffa torvade bunkrar. Med andra ord – en perfekt linksbana – där strategi och improvisation verkligen belönas. Och som bonus strålande väder, vilket förstärkte omgivningarna med dess spektakulära konturer längs kustlinjen. Scenerna ut mot Öresund från 17:e och från på tee vid 18:e var helt magiska där ljungen, de vilda blommorna och speciellt rosorna i kombination med ett glittrande hav och båtliv, gav panoramavyer som verkligen är fascinerande och helt unika i Sverige. Atmosfär och charm, karaktär och tradition och på toppen lysande golfspel. Speciellt av segrarna i herr- respektive damklassen, Adam Mednick och Filippa Helmersson, som briljerade på denna kustpärla i världsklass.

Segrade i herrklassen gjorde alltså hemmaspelaren, f.d. europatour-vinnaren, banarkitekten och hickoryentusiasten Adam Mednick och det var absolut ingen överraskning. Adam vann, trots en trippel på 11:an, på fantastiska 142 slag (74+72) före Magnus Sunesson, Landskrona, 154, och Martin Frick, Falsterbo, 156. Tävlingen spelades f.ö. från gul tee. Bästa dam brutto blev f.d. Telia Tour-vinnaren Filippa Helmersson, Falsterbo.

Hemmaspelaren Martin Frick vann nettoklassen för amatörer i den första upplagan av Falsterbo Hickory Open på 73 slag före Gustaf Andersson, Lunds Akademiska, på 74 och Claes Kvist, Helsingborgs GK (Viken) på 75. 57 amatörer deltog.

Björn Werius, en av organisatörerna: -” Allt gick ungefär som planerat. Kul att så många som 30 gästande spelare från 13 olika klubbar kom och fick uppleva verklig linksgolf med stenhårda fairways och greener. Alla verkade mycket nöjda. En bra start på Falsterbo Hickory Open”.

Vad har bruttovinnarna gemensamt?

Vad har då brutto-vinnarna Adam Mednick och Filippa Helmersson gemensamt, förutom att de vann sina klasser? Jo, de har en oslagbar timing och känsla, de svingar otroligt mjukt och vackert, på ett sätt som för tankarna till gamla mästare. Det är ren poesi att se dem spela Hickory, det är episk vackert när de formar sina slag. Och det är därför logiskt att denna oändliga variation av slag, som dessa båda har i bagen, även ger resultat i scorkortet.

Studerade t ex. ett inspel på 7:an från en junior – trodde jag. Ett perfekt klassiskt hickoryinspel som resulterade i ett birdieläge. Jag sökte i min interna hårddisk och undrade vem det kunde vara som limmade pinnen, men under denna maskering med plusfour, skjorta, slips och keps dolde sig en vacker blomma – i form av Filippa. Hon satte därmed en ny klädstandard för tjejer. Det var en riktigt läcker outfit. Och läckert var också hennes utslag på 8:an, en lite kaxig par 3:a, så graciöst, perfekt timing och givetvis birdieläge igen.

Vi ska dock inte glömma bort en annan blomma, Ann Stahle. Förutom att hon spelade bra, så strålade hon i sin stiliga och klassiska mundering. Charm, värdighet och elegans snyggt förpackat.

Killarna var inte riktigt i samma klass. Ingen hade tweedkavajen på sig ….. Jag menar 34 grader i skuggan, ska ju inte hindra en riktig man. Eller….

Nu var jag taskig, det var faktiskt några grabbar som stack ut, med klassisk, parant och smakfull stass, men ingen nämnd och ingen glömd.

Golfgudar, vredesmod och blixtar

Efter tävlingen måste golfgudarna däremot blivit något irriterade, för på söndagsnatten kom ett mäktigt åskoväder och blixten slog ner i flaggan på 15:e. Undrar om det inte var en markering att ”modern crap” inte hör hemma på Falsterbo. Varför väntade Old Tom Morris & Co annars med att markera sitt vredesmod genom att träffa flaggan – tills efter hickorytävlingen?

Jag tror som sagt att det var en markering från golfgudarna, vid stålskaft gick en gräns, sen kom perimeterviktat trams, grafit- eller carbonskaft ska vi inte tala om, därefter drivers med klubbhuvud stora så man kan skicka iväg 18 bollar samtidigt, hybridcirkus och nu barnvagnarna, oftast med packning för en sju dagas hiking, för att inte tala om lasermätare….. De måste ju rotera i gravarna. Frågan är självklar. Var slår blixten ner efter nästa års tävling?

Björn Werius, funderade förresten i sammanhanget på om det är lika farligt att spela med hickoryskaftade klubbor, som med stål när det åskar? Vad tror ni – rent hypotetiskt – om man nu envisas med att vara ute i regnet? Alltså om vi bortser från att valnötsträslag är ett levande material och inte tål vatten och efteråt, om man har otur, kan anta en lite skojig böjd form.

Några reflexioner under helgen

Johan Lindeberg från Ljunghusen hade en intressant reflektion: ”När jag står där med min 70-100 år gamla klubba, tänker jag ibland på vilka andra spelare, som under årens lopp stått med samma klubba i handen och försök tackla samma situation.” Det ger lite perspektiv…..

Göran Andersson från Barsebäck halkade in på ett för oss på bloggen intressant spår: -”Om jag skjuter 20 över par med en hickoryklubba är jag ändå lycklig när jag sätter mig i bilen, om jag bara någon gång under ronden har träffat en klockren järn-trea”.

Och däri ligger lite av tjusningen och magin med att spela med hickoryskaftade klubbor. Man har stor respekt för spelet, spelets idé och dess historia och märkligt nog eller kanske just därför är det helt prestigelöst. Vi kan skratta hysteriskt åt skitslag, men blir helt saliga eller snarare euforiska, när vi själva eller en spelkompis får en klinisk träff ute på banan. Den känslan av att svinga lugnt och vänta in klubbhuvudet, sen träffa rent mitt i ”sweet spot” och se klotet få övernaturliga vingar, är helt oslagbar.

Samt – när det inte är tävling – vad betyder egentligen scoren, när vi oftast istället spelar spännande matchspel, gärna foursome. Trevligt sällskap, matchspel och gemenskap – det betyder något!

Grunden är lagd

Ett perfekt genomfört arrangemang. Adam Mednick, Björn Werius och Andreas Wijkström & Co på Falsterbo Golfklubb har snyggt lagt grunden till flera framgångsrika år med Falsterbo Hickory Open. Det här kommer att bli en klassiker och ett givet golfäventyr för varje sann Hickoryspelare att spela på denna, med svenska mått mätt, helt emotståndliga linksskatt.

Läckra bilder……

Till varje tävling vi skriver om, tar vi bilder och man kan enkelt kolla på alla läckra foto i fullformat genom att klicka på någon av bildväxlarna i högra menyraden, då kommer man till bildsiten Flickr, där vi länkat och samlat alla bilder.

Klicka därefter på bilden. Bläddra och njut manuellt eller sätt igång slideshowen genom att klicka på ►knappen mellan Newer och Older. Alternativt välj andra bilder/tävlingar via ”sets”, genom att dubbelklicka på By Hickorygolf. Där går också att direktklicka på Slideshow uppe i högra hörnet.

Quotes:

“If I had cleared the trees and drove the green, it would’ve been a great shot.”

~ Sam Snead

Copyright © Hickory & Linksland