I slutet av juli var det äntligen dags för en av årets absoluta höjdpunkter för oss hickoryspelare, nämligen Svenska Hickorymästerskapet. I år spelade vi på Kevinge, som platsen där Stockholms Golfklubb huserar heter. Stockholms GK har stolta traditioner och bildades redan 1904, som Sveriges andra golfklubb. Efter att ha kamperat och spelat på olika platser runt om i Stockholm byggde man i början av 30-talet en egen bana i just Kevinge. Banan stod spelklar 1932.

Nytt för årets mästerskap var att herrarna spelade 36 hål med cut efter 18 hål. 90-talet spelare var anmälda till årets tävling och av dem gick 72 st vidare till andra dagens spel. Övriga spelade på Djursholms GK om den nyinstiftade ”Hickorykannan”.
Till favoriterna i årets mästerskap får väl räknas trion med Per G Nyman, Adam Mednick samt den tyske australiensaren Perry Somers. Efter 18 spelade hål hade förra årets segrare Per G Nyman, med förflutet på Europatouren tagit ledningen med en stabil 73-runda, 3 över par. Efter Nyman följde tre spelare med 75 slag, nämligen Perry Somers, Mathias Lindeberg och Sune Werkell. Sunes pappa Elis Werkell är förresten mångfaldig svensk mästare. Sune som bor precis vid banan känner den alltså lika väl som sin egen bakficka. Ett slag efter dessa låg Adam Mednick.
Det var alltså bäddat för en tät kamp under lördagens spel. Per G Nyman från Växjö höll undan och slutade totalt fem slag över par, bara två före den på lördagen starkt birdie-spurtande Mednick. Trea blev Rickard Larsson från Borås.
I damernas mästerskap segrade Britta Nord från närliggande Bro-Bålsta. Britta är även tysk och finsk mästarinna. Brittas segerscore var 92 slag, 22 över par.
I seniorklassen segrade Leif Johansson från Ågesta GK. Leif är en riktig hickoryveteran som spelat i många år.

Perfekt kondition – tuff, rättvis, rolig och spännande bana

Banan i Kevinge var i ypperlig kondition för hickoryspel. Sommarens torka hade gjort banan läckert hård och gyllenbrun, man fick t om. vattna greenerna med vattenslang för att hålla dem någorlunda gröna. I ruff och semiruff var gräset som sig bör hårt och helt gult, vilket kunde ge en hel del spännande studsar. Kevinge-banan är inte särskilt lång, men det gör den ändå inte lätt. Det är en klurig bana som sätter den mest finurlige spelare i rejält arbete. Här gäller det att improvisera och inte minst, placera sig på rätt ställe vid såväl utslagen, som vid inspelen mot de såphala greenerna. Hamnade man på fel sida om flaggan vid inspelen så räckte det med att nudda bollen med puttern och därefter be till Gud att den skulle stanna någonstans i närheten av koppen. Kort sagt, tuff, men mycket roligt och spännande! Banan är väl värd ett besök med hickoryklubborna. Inte minst för att efteråt inta en lunch i den trevliga matsalen och därefter gå in i salongen och titta på klubbens trevliga samlingar.

PS. Det spelades tydligen ett annat mästerskap i Stockholmstrakten – samtidigt… På nån Bro-nånting?! DS.

Glöm inte att boka in er på nästa års Hickorymästerskap, som för övrigt spelas i den medeltida Hansestaden Visby (vi; ”hednisk offerplats”, by; ”stad”).

Läckra bilder……

Till varje tävling vi skriver om, tar vi bilder och man kan enkelt kolla på alla läckra foto i fullformat genom att klicka på någon av bildväxlarna i högra menyraden, då kommer man till bildsiten Flickr, där vi länkat och samlat alla bilder.

Klicka därefter på bilden. Bläddra och njut manuellt eller sätt igång slideshowen genom att klicka på ►knappen mellan Newer och Older. Alternativt välj andra bilder/tävlingar via ”sets”, genom att dubbelklicka på By Hickorygolf. Där går också att direktklicka på Slideshow uppe i högra hörnet.

Quotes:

“It is nothing new or original to say that golf is played one stroke at a time. But it took me many years to realize it.”
~ Bobby Jones

Copyright © Hickory & Linksland