Skönhet och charm – unik golf i ett naturreservat

Omgivningarna vid Lunds Akademiska Golfklubb med en fauna och flora av över 400 arter är helt unik. Mängder av sällsynta växter och i kombination med dess rika fågelliv, förflyttar och förgylls golfspelet till en helt ny nivå. Att spela Hickorygolf i ett naturreservat, är ren näring för själen. Att banan sen har anor och är den 7:e äldsta golfklubben i Sverige och dessutom har fornlämningar från 400-talet, förstärker och gör omgivningarna än mer spektakulära. Lunds Akademiska Golfklubb är en sann naturlig skönhet och måste vara en av Sveriges i särklass vackraste banor. Som att spela i ett vykort. Vyerna från flera av hålen, t ex, 3, 5, 7, 9 och 13,16-18 är magiska. Speciellt från platån på 16:e tee med utsikt utöver Glom-sjön, de är teaterlika, scenerna tar andan helt ur en och det är ingen överraskning att hålet alltid hamnar i topp bland Sveriges vackraste golfhål. Par 3:an på 170 meter är dessutom rankat som ett av de svåraste hålen i landet. Skönhet, charm och hänsynslöshet snyggt förpackat i ett hål. Här gäller det att träffa vänstra greenkanten och parkera såväl slicen som hooken i bagen, annars ligger man i sjön respektive megaruff, med rejält nedförsläge vid inspel. Naturen och vinden är alltid närvarnade och en lätt bris förvandlar hålet fullständigt och det kan därför vara föränderligt timme för timme.

Omgivningarna sporrade till imponerande scorer

Denna fantastiska inramning gjorde tillsammans med ett perfekt väder att många inspirerades och scorerna blev imponerande, trots att banan ofta är tuff och utmanande med sin läckra naturliga layout, med torra fina fairways, lagom nerklippt ruff och småhala, men undulerade greener. En sann, men rättvis golftest, där bra slag belönades.

Det spelades alltså hickorygolf på topp och visserligen var startfältet starkt, där flertalet var duktiga singelhcp:are, samt f.d. tourspelare och landslagsspelare, men generellt var resultaten överraskande bra. På prispallen hamnade tre hemmaspelare och vann gjorde Nils Berg 78 (72), före Mattias Tjernström 79 (73) och Peter Hoberg 76 (73). Bästa brutto hade alltså förre tourspelaren Peter Hoberg som sköt en stabil 76:a. 17-årige Anton Degerskär LAGK gjorde annars en strong insats i sin första Hickorytävling. Anton lånade sin pappas vapen, hade knappt tränat, men kom in på en respektabel 84:a. Imponerande. Damklassen vanns av f.d. Europatourvinnaren, flerfaldiga svensk mästarinnan och landslagstjejen Marie Wennersten-From, också LAGK.

Bäst återskapande av hickoryerans atmosfär vanns av distrikts-mästaren för Old Boys Carl-Johan Lindström, LAGK. Full pott för Lunds Akademiska Golfklubb.

Klubbhuvudet flög längre än bollen

Vid inspelet på 15:e slog Mikael Becktor Barsebäck GCC av sin Niblick och klubbhuvudet flyger snyggt iväg, men inte bollen. Han blev självklart ganska snopen, men med lite distans garvade han gott åt sitt slag. Men det fantastiska är att detta fångade vi på bild och den kan ni se, om ni klickar på bildväxlaren till höger med rubriken ”Kungsmarken Hickory Open, LAGK – Lund” (då kommer ni till bildsajten Flickr, där vi arkiverar alla bilder och dessa är öppna, dvs. tillgängliga för alla).

En hickoryklubba kan ibland gå av, men det händer ganska sällan, med tanke på hur mycket vi spelar med dem och just därför är det kul att fånga detta märkliga slag på bild.

Läckra bilder……

Till varje tävling vi skriver om, tar vi bilder och man kan enkelt kolla på alla läckra foto i fullformat genom att klicka på någon av bildväxlarna i högra menyraden, då kommer man till bildsiten Flickr, där vi länkat och samlat alla bilder. Klicka därefter på bilden. Bläddra och njut manuellt eller sätt igång slideshowen genom att klicka på ►knappen mellan Newer och Older. Alternativt välj andra bilder/tävlingar via ”sets”, genom att dubbelklicka på By Hickorygolf. Där går också att direktklicka på Slideshow uppe i högra hörnet..

Quotes:

I never learned anything from a match that I won.

~ Bobby Jones

Copyright © Hickory & Linksland