Viken – en riktig golfjuvel

Bättre än så här blir det inte. Denna lite dolda, men briljanta 9-håls kustpärla, ligger vackert och naturligt utskuren i sanddynorna vid Öresund. Panoramavyerna, där man kan se havet från alla hålen, är helt fantastiska. Speciellt utsikten från 3-, 7- och 8:ans tee eller 3- och 6:ans green är fascinerande. Det är så häftigt att man ryser, dessutom känns det udda mötet på 1:ans fairway som delas med 3:an spännande. Samt inte minst det aldrig sinande båtlivet i sundet och man ser hela kustlinjen mot Danmark, från Helsingör till Gilleleje. Det känns så nära att man frestas att stansa upp västerut och försöka nå våra danska vänner med en full Brassie. Och på den svenska sidan är utsikten hänförande ända upp till det spektakulära Kullaberg och Kullabygden.

Fairways är böljande och följer naturligt havets konturer, ruffen och ljungen tuff, greenerna lagom ondulerade och hala, bunkrarna besvärliga och i minsta bris skiftar banan helt karaktär och blir en ny rejäl utmaning. Här finns flera härliga och spektakulära hål, t ex. 8:an som spelas från en platå genom grenverket ut mot Öresund, där själva greenen vaktas av två djupa bunkrar. Banan är välskött, har som sagt mängder av karaktär och är därför en värdig, men rättvis och helt oförglömlig klassisk linkstest. Närmre Skottland än så här kommer man inte. Perfektion – this is Golf Heaven – ren och skär golfnjutning.

Dessutom som bonus – charmigaste klubbhuset i Sverige (kulturminnesmärkt). Att efteråt sitta på altanen och spana utöver banan, på båtlivet i Öresund eller en dramatisk solnedgång är helt magisk.

Kunglig tradition

Redan på 1800-talet spelades det golf längs sanddynorna i Viken och på dåtidens provisoriska bana gick bl a. ”grevskapet” på Christinelund sina rundor, men det dröjde ända till 1924 innan Helsingborgs Golfklubb bildades och det är landets femte äldsta golfklubb. 1929 hade klubben sitt första mästerskap och vinnare bland herrarna var Prins Sigvard. Kungahuset med dåvarande kronprins Gustav Adolf i spetsen, spelade t ex. ofta på Viken, ibland dagligen i slutet av 20- och 30-talet, eftersom han vistades på Sofiero på sommarhalvåret.

Känsla, variation och timing

Det spelades som bekant hickorygolf också och det var Kunglig glans även på denna. I startfältet fanns flera duktiga spelare, såväl f.d. tourspelare, landslagsspelare som duktiga singelhcp:are och scorena var överlag fantastiska. Segrade i herrklassen gjorde f.d. europatour-vinnaren, banarkitekten och hickoryentusiasten Adam Mednick, Falsterbo GK. Adam spelade drömgolf och gick på två under par. Han sköt alltså en sanslös 66:a från gul tee med sina gamla ”trädstickor” från seklets början. Vi vet att hans känsla, variation och timing i slagen är outstanding och oftast resulterar i fairway- och greenträffar, men när även puttningen stämmer för Adam, spelar han i en helt egen liga. Tvåa kom Martin Mueller och på tredje plats Claes Kvist, båda Helsingborg Hickory Goffers.

Damklassen vanns av Charlotte Becker, Falsterbo GK.

Ett speciellt omnämnde får 13-årige Axel Andersson, Bedinge GK för sin entusiasm och stundtals lysande spel. Han visade att det inte enbart är medelålders män eller kvinnor som gillar spel med hickoryskaftade klubbor. Att spela hickorygolf är helt prestigelöst och – oavsett ålder – i stort en livsstil, som bygger på gamla, men genuina värdegrunder med bl a. snabbt spel, fair play, gemenskap och klubbkänsla – att lira, ha kul och umgås på riktigt.

Bäst återskapande av hickoryerans atmosfär vanns av hemmaspelaren Kerstin Mossberg.

Ett oundvikligt måste

Solen sken som alltid och faktum är att varje gång vi spelat en tävling med hickoryskaftade klubbor på Viken, har Helios lyst upp tillvaron. Är nu helt övertygad om att golfgudarna gillar såväl Hickorygolf, som äkta seaside linksland.

Helsingborgs Golfklubb och Helsingborg Hickory Goffers har tillsammans med tävlingsledning och sponsorer gjort ett fantastiskt arbete och prisbordet var förresten helt makalöst. Tourklass.

Den här tävlingen kommer givetvis att bli ett framtida måste för varje sann trädkramare. Helsingborgs Golfklubb i Viken är nämligen en helt underbar och oemotståndlig naturlig och dold skönhet – äkta Linksland. Det är charm i kvadrat, samt givetvis golfhistoria och attityd. En med svenska mått mätt – helt unik och sann golfoas.

Läckra bilder……

Till varje tävling vi skriver om, tar vi bilder och man kan enkelt kolla på alla läckra foto i fullformat genom att klicka på någon av bildväxlarna i högra menyraden, då kommer man till bildsiten Flickr, där vi länkat och samlat alla bilder. Klicka därefter på bilden. Bläddra och njut manuellt eller sätt igång slideshowen genom att klicka på ►knappen mellan Newer och Older. Alternativt välj andra bilder/tävlingar via ”sets”, genom att dubbelklicka på By Hickorygolf. Där går också att direktklicka på Slideshow uppe i högra hörnet.

Quotes:

Don’t play too much golf.  Two rounds a day are plenty.

~Harry Vardon

Copyright © Hickory & Linksland