Solen sken. Jo, det är sant, hela denna gula sällsynta härlighet dök till allas förtjusning upp. Efter månader av regn, rusk, hagel och totalt mörker har vi äntligen sett ljuset. Vi fick en hel dags påfyllnad av melatonin, så nu klarar sig ett gäng glad hickoyspelare ett bra tag i kommande höstmörker och tävlingar. Och denna boost och tillförsel av livselixir fick vi i den underbara golfidyllen Viken strax norr om Helsingborg. Börjar nu på fullt allvar tro på att golfgudarna dels gillar spel med hickoryskaftade klubbor, men i synnerhet denna magiska linksbana. Den unika linksskatten andas alltså magi från första tee till sista och intrycken förstärktes givetvis av det vackra vädret och inte minst av det charmiga och kulturminnesmärkta 19:e hålet.

[tube]i-EC89xZ-2o[/tube]

Viken = sol, säckpipa och Linksland

Denna sagolika Links Course där man kan se Öresund och Danmark från alla hålen ligger naturligt utskuren i sanddynorna. Närmre en True Links i Skottland än så här kommer man förmodligen inte och denna känsla befästes också av en läckert uppklädd säckpipeblåsare som stod och spelade uppe på sanddynorna framför klubbhuset. Rent majestätiskt, han förgyllde verkligen både omgivningar och tävlingen. Kändes mäktigt när man i den nordliga ändan av banan stod på den ljuvliga 6:ans green, där man för övrigt har en fantastisk panoramavy längs hela kustlinjen mot Danmark, från Helsingör till Gilleleje, att i vinden långt bort i fjärran höra tonerna till ”Amazing Grace”.yer]

[tube]Hl8E8EsBtds[/tube]

Jörgen Isberg – vinnare av såväl brutto- som netto-klassen

Scorerna varierade en del, men en som verkligen spelade i princip prickfri drömgolf var slutsegraren Jörgen Isberg med hemmaklubb Landeryds Golfklubb. Han pusslade ihop det långa och korta spelet på ett makalöst sätt och gjorde knappt ett misstag oavsett vilken klubba han halade upp ut bagen. Jörgen spelade i en helt egen liga och vann båda klasserna på smått imponerande 67 netto (68 brutto). Han tog en överlägsen seger med hela fem slags marginal och vann förutom ära, pokal och medaljer även överdådiga priser, samt en klubblazer som faktiskt såg ut att vara skräddarsydd.

Slutsegraren Jörgen Isberg svingar sin magiska Cleek på 3:ans tee.

Trots en rejäl bris slog han utslag, både med Brassie och Cleek, med en svag ”mys”-draw som var klockrena mitt i farirway, prickskjöt sen alla pinnarna och missade trots sin låga score ett par birdieläge med några centimeter.

Det som dessutom gör scoren extra respektingivande är att greenerna i år var mycket svårbedömda i längd. Vanligtvis är de oftast rejält hala och snabba. Men i år blev många ”lurade” av att de såg snabba ut, men i verkligheten var de ganska tröga. Det blev en konflikt mellan hjärna och muskelminne, så många missbedömde avståndet helt och lade därför onödigt många kortputtar på green. Det blev både tre och fyrputt för en hel del i starfältet.

Men att det var trögt på greenerna struntade alltså Jörgen fullkomligt i, allt funkade och man kan nog lugnt säga att han var inne i den berömda zonen. Jörgen: -Det var en härlig runda, det är så himla skönt när allt stämmer, speciellt med hickory! Som sagt, inget annat än imponerande att se honom spela.

På andra plats kom Patric Andersson Bro-Bålsta Golfklubb  och in spurtade Sverker Justusson Halmstad Golfklubb på en tredjeplats, strax före fjolårsvinnaren Martin Mueller Växjö Golfklubb.

Bäst återskapande av hickoryerans atmosfär vanns av Jan Stewenius Helsingborgs Golfklubb. Jan höjde dessutom svårighetsgraden i sitt spel genom att spela i klassisk tweed-kavaj.

Prisbordet – Tourklass – igen!

Helsingborgs Golfklubb och Helsingborg Hickory Goffers har tillsammans med tävlingsledning, i synnerhet eldsjälen Claes Kvist och sponsorer, främst mäklarfirman Valvet, än en gång gjort ett makalöst arbete och prisbordet höll – Tourklass. Schangtilt att dessutom dela ut priser till alla deltagare.

Från v. Ulf Jagaeus, Anders Werneman, Klas Ohlsson och Patric Andersson på 8:ans green.

Viken är en helt underbar och oemotståndlig naturlig och dold skönhet och därför ett måste för varje sann hickoryspelare. Med svenska mått mätt – en helt unik och sann golfoas – True Links.

Kunglig tradition

Redan på 1800-talet spelades det golf längs sanddynorna i Viken och på dåtidens provisoriska bana gick bl a. ”grevskapet” på Christinelund sina rundor, men det dröjde ända till 1924 innan Helsingborgs Golfklubb bildades och det är landets femte äldsta golfklubb. 1929 hade klubben sitt första mästerskap och vinnare bland herrarna var Prins Sigvard. Kungahuset med dåvarande kronprins Gustav Adolf i spetsen, spelade t ex. ofta på Viken, ibland dagligen i slutet av 20- och 30-talet, eftersom han vistades på Sofiero på sommarhalvåret.

I väntan på att gå ut på 4:an

Läckra bilder……

Till varje tävling vi skriver om, tar vi bilder och man kan enkelt kolla på alla läckra foto i fullformat genom att antingen klicka på någon av ovan bilder eller på bildväxlarna i högra menyraden, då kommer man till bildsiten Flickr, där vi länkat och samlat alla bilder. Klicka därefter på en bild. Bläddra och njut manuellt eller sätt igång slideshowen genom att klicka på ►knappen mellan Newer och Older. Alternativt välj andra bilder/tävlingar via ”sets”, genom att dubbelklicka på ”By Hickorygolf”. Där går också att direktklicka på Slideshow uppe i högra hörnet.

Quotes:

Don’t play too much golf. Two rounds a day are plenty.

~Harry Vardon

Copyright © Hickory & Linksland