Helgen den 13-14 augusti var det dags för Visby och Gotland att ta emot hickoryentusiasterna.

Då gick nämligen årets upplaga av öppna Svenska Hickorymästerskapet av stapeln.

Visby Golfklubb är i golfsverige en relativt gammal klubb. Den bildades 1958 och är belägen på Kronholmen ett par mil söder om Visby. Den har på senare år genomgått en omfattande ombyggnation av banarkitekterna och hickoryspelarna Adam Mednick och Pierre Fulke och anses idag vara en av de bästa och dessutom vackraste banorna i landet. 2010 rankades t ex. Visby Golfklubb som den sjätte bästa golfanläggningen i Sverige av tidningen Golf Digest.

Klas Ohlsson & Jonas Fack.

Läcker och charmig seaside med linkskaraktär

Denna lilla pärla till seasidebana, har även en hel del linkskaraktär och inte minst, den ligger i en fantastisk och genuint gammaldags miljö. Det avslutande 18:e hålet, en par 5:a längs med stranden till ett greenområde precis vid strandkanten är bara ett av alla läckra hål på banan.

Banan är inte lång, men behagligt kaxig, lite provocerande, men sporrande och blir i minsta bris med sin öppenhet en ny läcker utmaning. Ett härligt bevis på att banlängden inte behöver vara tramsigt lång för att göra en bana både tuff, men samtidigt kul och spännande. Smala fairways, generellt trixig, vilket kräver en stor dos strategi och inte minst, nästan brutal på och runt greenerna, där även avrinningsytorna kunde ställa till det. En sann, inspirerande och utmanande golftest även för den mest luttrade hickoryspelaren.

Perry Somers – igen….

Jörgen Isberg & slutsegraren Perry Somers.

Mest luttrad och uthållig i år var den läckert svingande tysk-australiensaren Perry Somers, som segrade efter ronderna 77-75. Perry, som för övrigt även vann World Hickory Open i fjol, börjar skämma bort oss med idel topplaceringar i diverse europeiska tävlingar. Han spelade som vanligt stabilt och toppade alltså sin 77:a från första dagen med att dag två återigen lägga in överväxeln och fyra av en 75:a. Inget annat än respektingivande att knäcka koden på i synnerhet de ondulerande och såphala greenerna. Vissa flaggplaceringar var dessutom inte speciellt snälla, nästan hänsynslösa och en missad putt på några decimeter, kunde kana iväg rejält och t om. av green. Hela 6 slag efter hamnade förra årets mästare Per G Nyman.

De båda gick för övrigt tillsammans med Jörgen Isberg ut i ledarbollen och låg efter första rundan lika, sen tackade Perry för sig och drog alltså ifrån på ett makalöst och imponerande sätt.

Spännande i seniorklassen

Seniorklassen blev desto mer spännande och tvingade fram ett särspel mellan veteranerna Ove Stenbeck och Claes Kvist, båda mångåriga hickoryspelare.

De kom gemensamt in på 92 slag och fick således gå ut för att spela hål 9 igen. Ove Stenbeck gjorde processen kort redan på första särspelshålet med en kanon-drive och drev nästan green, vilket resulterade i en vinnande birdie på hålet. Mäktigt.

Damklassen vanns av Anette Knutsson

Segrade i damklassen gjorde Anette Knutsson från Lundsbrunn. Hon vann 4 slag före förra årets segrare Britta Nord från Bro-Bålsta.

By Klas Ohlsson

Copyright © 2008-2012 Hickory & Linksland