15-16 april spelades 10:e upplagan av Hickoryskålen på Vikens trevliga och traditionsbundna links, dessvärre med greener som inte riktigt hämtat sig efter vintern. Hickoryskålen är en lagmatch mellan Stockholms hickorykollektiv (med inhyrda legoknektar från de södra förorterna på östgötaslätten) och Hickory Goffers of Helsingborg. Ambitionen är 12 spelare i varje lag, vilket brukar uppnås med diverse utlånade spelare – i år var det dock två kompletta lag som ställdes mot varandra i spännande 9-håls matcher vilka spelades open, men med Sunningdale rules.

På fredagseftermiddagan spelades 12 foursomematcher där Stockholm hade en knapp 3,5 vs 2,5 ledning efter halva omgången. Efter kaffe, kaka och tillbehör klev gästern ut och fullkomligt krossade hemmalaget med 4,5 vs 1,5 i andra halvan. Resultat efter dag 1; 4 vs 8 i gästernas favvör. Trots det nedslående resultatet var det en fin eftermiddag i lätt bris och relativt mycket solsken.

Lördag morgon och avgörandets stund. Skulle Stockholmarna hålla hela vägen till slutet och ta sin fjärde inteckning eller skulle HGH återigen gå segrande ur striden? Morgondimman låg tät, men inte tätare än att spel var möjligt, med fortsatt svaga vindar och en råkallt bister samlingsstund inför spelet gjorde sig bäst inne i klubbhuset i värmen av en skön brasa och med en kopp gott kaffe. Första passet med fyrbollsmatcher drog igång och HGH lyckades knapra in på försprånget genom en 3,5 vs 2,5 delvinst. I andra omgången, återigen efter fikapaus, klev Stockholmarana ut och sopade banan med de för ögonblicket helt förvirrade skåningarna, 1 vs 5! Det verkar direkt olämpligt att hålla kaffepaus på golfbanan!

Totalt efter foursome och bästbollar 8,5 vs 15,5! Utklassning på gång?

Efter lunch i form av korv med bröd och lämpliga tillbehör var det dags för avgörandets stund i form av 24 singelmatcher. Förmiddagens bistra kyla och dimma förbyttes i solsken, men med hotande regnmoln över det danska riket i väster. Precis som i parmatcherna var det oerhört jämna matcher även i singeln – Sunningdale gör så klart sitt till – och första omgången vanns av HGH med 6,5 vs 5,5. 15 vs 21 totalt och 12 poäng att spela om. De sista singelmatcherna i första omgången avslutades i kraftigt regn varpå ett längre kaffeuppehåll infördes innan de sista 11 (ja just det….några bestämde sig för att inte spela i det ”dåliga” vädret) singlarna skulle avgöra den 10:e Hickoryskålen.

HGH inledde friskt med att plocka fem raka vinster och minska Stockholms ledning till ett ynka poäng med sex matcher fortfarande i gång på linksen. Stockholm kontrade med att vinna de nästkommande två och utökade ledningen till tre poäng med fyra pågående matcher. Efter ytterligare någon halvtimme i solskenet hade HGH, efter tre raka vinster, jämnat ut ställningen när sista matchen spelade in till 9:ans green i direkt anslutning till det gamla klubbhuset i originalutförande från 1932 och ivrigt påhejande kamrater. Patrick Andersson från Stockholm visade sig ha bäst nerver denna eftermiddag och tog det sista och avgörande poänget till Stockholm som därvidlag vann den 10:e upplagan av Hickoryskålen.

Slutresultat 23 vs 24 i Stockholms favvör.

På sedvanligt sätt avslutades denna helg i vänskapens och golfens tecken med en trevlig och god avslutningsmiddag. Vi ser alla fram emot nästa års match!