Ljunghusens Golfklubb stoltserar med en makalös 27 håls bana, där Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel spelades på den vita helt oemotståndliga niohålsslingan (19-27) utmed Östersjön. Att tävlingen spelades på just hål 19-27 är ingen tillfällighet, här finns historia och tradition snyggt förpackat, det är nämligen en av landets tio äldsta slingor som fortfarande är i bruk. Den är utmanande, har karaktär och är mycket välskött med panoramavyer längs Östersjön på hålen 22-24 som är helt fantastiska.
Banan följer naturens konturer längs kustlinjen och man har faktiskt vatten i spel på de avslutande sex hålen, vilket gör att i minsta bris skiftar banan helt karaktär och blir en ny rejäl utmaning. En oförglömlig klassisk links med enastådende vyer. Banan gränsar dessutom till en stor naturskyddad våtmarkshed, samt till ett naturreservat. Den vita slingan är som sagt en av få äkta linksbanor i Sverige, dvs. den är med varsam hand i stort naturligt anlagt på återvunnen havsmark, med en inramning av strandråg och ljung i kombination med rosor och ett glittrande hav. Med andra ord – såväl bana som omgivningar glänser.
Hasse Bergdahl – förste Matchspels Mästaren
Hasse Bergdahl välkänd PGA Master Professional och Intendent på Svenska Golfmuseet fick stoltsera som den förste svenske hickorymästaren i matchspel på Ljunghusens Golfklubb. I finalen besegrade han skönsvingande f.d. europatour-vinnaren, banarkitekten och hickoryentusiasten Adam Mednick, genom att kontrollerat sänka en tvåmeters putt för birdie på det avgörande 27:e hålet.
Till start kom tjugosex herrar och två damer, vilket kanske kan tyckas var i minsta laget, men tävlingen låg nog lite för nära inpå Svenska Hickorymästerskapet som spelas kommande helg på Lunds Akademiska Golfklubb. Det är inte helt enkelt för långväga gäster att ta sig till Skåne två helger i rad. Däremot var vädergudarna på plats, det var strålande väder med en liten lätt bris och banan var i enastående kondition.
Efter fem täta niohålsmatcher blev Hasse Bergdahl den första Matchspels Mästaren. Hasse visade prov på rutin när han såväl i öppningsmatchen som i semifinalen avgör i särspel på hål 27, mot i nämnd ordning Bengt Gustavsson och Johan Frick. Hålet är f.ö. en läcker par 3:a som spelas över vatten och som vaktas av tre bunkrar och har en såphal med rättvis green. I finalen besegrade han tippade vinnaren Adam Mednick med 1/0. Adam såg också ut att gå mot en säker seger eftersom Hasse var 2 ned med tre hål kvar att spela, men Adam fick inte puttningen att stämma. Men Hasses avslutning var makalös, ren tourklass birdie, par, birdie! Å andra sidan hade Hasse tränat en del på avslutningshålet med tanke på hans tidigare särspel på hålet.
Att man kan slå långt även med en hickoryklubba fick de båda duktiga banarbetarna Fredrik Goa och Stefan Karlsson, som f.ö. själva är duktiga golfspelare, erfara. På finaldagen ställde de sig drygt 275 meter ut på fairway för att vara säkra på att inte störa utslagen. När Johan Frick drog till blev de i all hast tvungna att flytta sig för att inte hindra bollens rull. Båda var grymt imponerade av Johans mäktiga drive. De hade aldrig trott att det gick att klappa till bollen 275 meter med en klubba från 20-talet. De var också imponerade över hur duktiga hickoryspelarna var och hur de träffade bollen.
Hasse Bergdahl fick som belöning en inteckning i det nyinstiftade vandringspriset, en ”guldplakett” och böcker. Silvret gick till Adam Mednick och bronset till Jonas Fack som vann över Johan Frick i matchen om tredje pris.
Tröstturneringen vanns av Jörgen Linse, som finalvann över Olle Dahlgren med 1/0.
Det första hickorymästerskapet i matchspel var rejält dramatiskt och inramningen var helt suverän. Matchspel är golf på riktigt och responsen bland spelarna var överväldigande – alla ville återkomma. Ljunghusens 19-27 representerar nämligen tidlös golf och banans layout samt hålens individuella utmaningar och karaktär visar att golfbanor inte behöver stora markområden. Klassisk och charmig links, 9 hål som startar och slutar vid klubbhuset.
Hoppas verkligen att klubben permanentar tävlingen. Klockren matchspels-arena.
ps. Om du undrar över varför det saknas bilder från 2012 i sidofältet på 1:a sidan, så beror det på att backup-systemet där samtliga hickorybilder var lagrade tyvärr kraschade. Några av bilderna är nu återskapade, men det tar tid att härröra dem till respektive tävling. Hoppas därför att jag under vintern/våren kan lägga upp de bilder som räddats. Ni får gå in med jämna mellanrum och checka.