Årets hickorysäsong är igång! Traditionsenligt arrangerar BGCS (British Golf Collectors Society) the Welsh Weekend veckan före påsk i och runt Aberdovey, Wales. Helgen inkluderar årets första major – The Welsh Hickory Championships – vilken spelas på Aberdovey GC. Klubben grundades 1882 och har lagts ut av storheter som Colt, Braid och Fowler, mest inverkan på bansträckningen har nog ändå naturen haft.

Banan på 6091 yards och par 71 sträcker sig bland sanddynerna norr om floden Dyfi på det traditionellt brittiska sättet, nio hål ut, nio hål hem – en smula jobbigt då det blir en lång vandring i motvind åt ena hållet.

På Aberdovey blir man dessutom lurad då banan gör en långsam och bedräglig 90-gradig sväng på vägen ut. Rätt vad det är står man och har sidvind istället för den motvind man förväntar sig – gissa om det blir överraskande långa inspel! Ett måhända känt fenomen för medlemmarna är att två av utrundans par treor mer eller mindre är identiska! Trean på 157 yards spelas blint över och mellan höga sanddynor medan nionde hålet, också 157 yards, även det spelas blint över en sanddyna strategiskt formad av naturen och fylld med bunkrar, framför greenen. På ett helt overkligt sätt ligger dessa två hål i exakt samma väderstreck trots att man som gäst har en helt annan uppfattning.

IMG_4911

Aberdovey GC – Mikael Martinsson och Stefan Kjell (båda HGH) värmer upp

Helgen i Wales börjar dock med en tre-manna lagtävling på grannbanan Borth & Ynyslas GC på andra sidan flodens mynning. Borth huserar en gömd pärla, en liten magnifik, naturlig och oförstörd linksbana i fullständig harmoni med naturen som lades ut redan 1885 (redesign av HS Colt 1945). Banan mäter 6100 yards, par 70, och inleds med tre långa par fyror där speciellt andra hålet kan få vem som helst att darra på manschetterna.

Alltid motvind, havet och stranden till vänster, landsvägen och OB till höger, en brutalsmal fairway och ett litet frimärke till green 450 yards längre bort – det är inte många par eller birdies som noteras i scorekorten för det här hålet! Efter den smakligt tuffa inledningen mjukas banan upp och bjuder på en hel del birdiechanser i mittpartiet för att sedan bita ifrån på slutet igen.

Avslutningen från hål 12 och in tillhör de bättre och speciellt fjortonde, en lång par trea med havet som närmaste granne till höger, är ett fantastiskt golfhål som alla borde få chansen att spela. En annan kulighet är att åttonde greenen på Borth ligger närmare Aberdoveys klubbhus än sitt eget – trots att det tar ca 30 min med bil mellan klubbarna! Denna fredag bjöd på vindstilla, lagom soligt väder och runt 15 grader varmt – en fantastiskt skön dag på linksen. Lagtävlingen vanns av Stefan Kjell, Gail Henderson och James Alexander. Individuellt segrade skönsvingande Claes Armå på 77 slag.

Borth & Ynyslas GC, 2:a tee

Tee – hål 2, Borth & Ynyslas GC

Lördagen bjuder på den prestigefyllda matchen BGCS vs Aberdovey GC på Aberdovey i foursomeformat. Klubbens medlemmar spelar med valfri klubbmodell och handicap justeras vid behov.

På något underligt sätt får våra brittiska vänner för sig att det är lämpligt att spela match med både handicap och Sunningdale rules – helsjukt! Den prestigefyllda matchen vanns, för en gångs skull, av BGCS med relativt stora siffror.

Dagen i sig erbjöd mulet väder, en lagom bris på ca 8-10 m/s och runt 10 grader. Lite lätt kylslaget, men fantastiskt roligt! Dagen avslutas med galamiddag i klubbhuset och mängder med historier om händelser på banan.

2013-03-23 13.04.28

Aberdovey GC

Söndagmorgon och dags för  årets första tävling, dessutom en major! Startfältet är starkt och tävlingen fulltecknad! Nio starka svenskar, ett australiensiskt proffs, en trio finländare och ett gäng konkurrenskraftiga britter peggar upp. I startfältet finns det sju tidigare majorvinnare som alla vill komplettera sin samling med ytterligare en vinst, dessutom flera som vill ta sin första – det är laddat i och runt klubbhuset! Det blåser 15-20 m/s, är ca 4 grader varmt(!) och oändligt mycket bättre än prognosen som dessutom utlovat horisontellt regn!

Aberdovey börjar med en ”enkel” par 4 på 420 yards – denna dag rakt in i vinden! En härlig skyad push tog mitt första slag till 18:e green långt till höger om fairway och fortfarande säkert 320 yards till green och med strandråg, vattenhinder och all sköns elände innan målet. Jobbig början som försvarande mästare! Två låga järn ettor, ett vapen som skulle visa sig synnerligen effektivt denna dag, senare och en ”enkel” bogey inledde årets mästerskap.

Aberdovey GC visade sig synnerligen svårspelad denna dag och lyckligtvis drabbades vi bara av nån enstaka kortare regnskur. Signaturhålet, korta 12:an vars green uppe på sanddynorna blåste bort i julstormen för två år sedan, visade sig vara synnerligen svårt. Provisorisk tee, sanddynor under återskapande och endast 98 yards långt, men med en green stor som ett tefat placerad uppe på dynorna med tee nere i dalen och 20 m/s sidvind kan vara nog så svårt! Dagens plump, men ”ändå” inte mer än dubbelbogey och fortfarande med i matchen mot notoriske vinnaren Perry Somers och välspelande Henrik Peyron. Med birdies på par fyrorna; långa fjortonde och korta sextonde var det vinstläge. Två par senare och Perry var besegrad med tre slag och Henrik med ytterligare några.

En nervös stund i klubbhuset på att kopplet av svenska utmanare skulle komma in väntade. Slutligen kunde det förkunnas – jag hade försvarat min titel från 2014 och inlett jakten på en möjlig Grand slam!

Resultat – brutto

1. Jonas Fack, HGH (A) 80 slag
2. Perry Somers, Australien (P) 83 slag
3. Mikael Martinsson, HGH (A) 84 slag
Claes Armå, Borås (A) 84 slag

Resultat – netto

1. Geoff Bleasby, UK 38p
2. Jonas Fack, SWE 33p
3. Mikael Martinsson, SWE 32p

IMG_4954

Scratchpriset delas ut av Mrs Peggy Burles till vinnaren Jonas Fack, HGH

 

Ett fantastiskt arrangemang var till enda med lunch och prisutdelning. För den som gillar linksgolf och skönt umgänge med likasinnade hickoryvänner kan denna inledning på hickorysäsongen varmt rekommenderas! Nästa år avlöper ”The Welsh Weekend” 18-20 mars. Medlemskap i BGCS krävs.