2014 års World Hickory Open Championship spelades i år på Panmure Golf Club strax utanför byn Carnoustie i östra Skottland.

”WHO-veckan” inleddes med en poängbogeytävling på närliggande Forfar Golf Club. En excellent bana som har linkskaraktär med sina undulerade fairways. Klubben grundades 1871 och ursprungligen anlagd av ingen mindre än Old Tom Morris och några år senare ombyggd av en annan hjälte – James Braid. Banan ligger lite in i landet och är kantad av mäktiga tallar.

Tyvärr så var vädret inte det bästa och regnet bokstavligen forsade ner. Tävlingsledaren Lionel Freedman tog tillsammans med ansvariga för klubben beslutet att spela tävlingen över 10 hål. Ett klokt beslut med tanke på det usla vädret. Riktigt tråkigt för Forfar GC som planerat i veckor och verkligen hade förberett sig ordentligt.

Klas Ohlson - Lunds Akademiska Golfklubb hål 2 Panmure GC.

Klas Ohlsson – Lunds Akademiska Golfklubb, hål 2 Panmure GC.

Media fanns på plats och tillsammans med frivilliga medlemmar följde de med och visade vilka 10 hål vi skulle spela. Trots vädret blev det en rätt trevlig runda och vi kunde konstatera att om det nu inte regnat så är det detta en väldigt utmanande, snabb och charmig bana att spela med hickories.

På kvällen var det stor välkomstmiddag på Carnoustie Golf Hotel. Ett mycket fint och trevligt hotell som ligger i direkt anslutning till Carnoustie Championship Course, även spelplats för nästa års WHO. Middagen var i år väldigt välorganiserad och huvudtalaren Alan Tait var inte bara fängslande, utan dessutom riktigt rolig och fick många skratt och väldigt mycket applåder för sitt framträdande.

Välkomstmiddag Carnoustie Golf Hotel

Välkomstmiddagen på Carnoustie Golf Hotel.

 

 World Hickory Open Championship – Panmure Golf Club.

Dagen efter var det dags för första rundan av World Hickory Open Championship. Tävlingen som i år slog deltagarrekord med 120 st deltagare och dessutom lockade flera gamla tourspelare som t ex. Sandy Lyle, dubbel majorvinnare (The Open Championship 1986 & US Masters 1988).

Panmure GC är en gammal klubb, har rikligt med anor och bildades redan 1845. Klubben har således en mycket lång historia, men är nog mest känd som platsen där Ben Hogan drog sig undan för att få träna ensam inför 1953 års The Open Championship på Carnoustie. På klubbens hemsida står att läsa att Hogan t ex själv klippte 17:e green så att han fick den precis som han ville ha den.

Mattias övningsputtar 570x250

Mattias Tjernström – Lunds Akademiska Golfklubb till höger ställer in puttern på Panmure GC.

Banan är smal, har mycket out of bounds på de första och sista hålen och innehåller många svåra hål. Det gäller verkligen att spela strategiskt och placera bollen rätt från tee.

Efter första rundan ledde tidigare Europatourspelaren Paolo Quirici på 72 slag tillsammans med Rymer Smith från USA. Sandy Lyle hade 74. Första dagen innehöll allt från regn och blåst till sol och lugna vindar. Typiskt och äkta skotsk väder med andra ord.

Dag 2 var det bättre väder och stundtals riktigt varmt och fint. Sandy Lyle gick runt på 69 slag och vann tävlingen tre slag före Paolo Quirici och Andrew Marshall.

Sandy Lyle 570x250

Slutsegraren Sandy Lyle, dubbel majorvinnare (The Open Championship 1986 & US Masters 1988) har nu även den tyngsta titeln i bagen.

Tävlingen kan sammanfattas med många glada miner, många trevliga möten med härliga personer, bra hotell, bra organisation och mycket trevligt bemötande på Panmure GC.

Nästa år kommer vi igen – nu på Carnoustie Championship Course.

18e green Carnoustie 570x250

Foto från vårt rum ut över Carnoustie Championship Course, där 2015-års WHO ska avgöras. Hål 18 i förgrunden.

 

Länk till resultaten HÄR.

Länk till artikel GolfSouth HÄR.

Länk till artikel World Hickory Opens site HÄR.

Länk rapport Golflinks HÄR: