Första fredagen i oktober spelas traditionsenligt Engelska Hickorymästerskapen på Rye Golf Club på engelska sydkusten. Rye är en riktig pärla bland många fantastiska linksbanor på de brittiska öarna där flera av hålen spelas uppe på sanddynorna helt exponerade för väder och vind. Banan lades ut 1895 av HS Colt som även var klubbens förste ordförande. Klubben är väldigt privat och tillåter sparsamt med gäster och spel endast i två-bollar.

Banan, Old Course, som mäter knappa 6300 yards (5700 m) fr vit tee med par 68 är en riktig utmaning med hickoryklubbor, ja säkert även med modernare utrustning, men det är det väl ingen som vill prova på ett sådant fantastiskt ställe!?! Det är egentligen bara första hålet, banans enda par 5:a, som medger någon sorts avslappning trots att det är första hålet som dessutom tvingar fram en drive över sanddynor med minst 200 yards carry! Resten blir bara en ännu större utmaning!

Engelska Hickorymästerskapen ska dessutom spelas i kavaj, allt för att göra utmaningen större! Personer med klenare psyke tar säkert gärna två pliktslag och medspelarnas rynkade pannor för spel i skjortärmarna!

Old Course, som ursprungligen låg i direkt anslutning till havet, ligger numera en bra bit från kusten då havet sedan slutet av 40-talet dragit sig långt ut. Till och med så långt ut att det givit utrymme för byggande av en ny bana, The Jubilee Course, som invigdes 1977. Jubilee Course har 9 greener men 15 tees och är en riktigt trevlig liten linksbana som definitivt förtjänar ett besök.

Rye EHC_Claes o Stefan o Jonas 2

Stefan Kjell, Claes Kvist, & Jonas Fack – Rye GC, East Sussex, UK

 

Match – Great Britain & Ireland vs Rest of the World

På torsdagseftermiddagen spelas traditionsenligt foursome match på Jubilee Course. 2014 innebar match Britter mot resterande världen där det svenska inslaget var stort med sju deltagare varav fem från Viken och Hickory Goffers of Helsingborg. Övriga internationella spelare representerade Holland, Frankrike, Tyskland och Australien. Matchen spelades med handicap och vanns tillslut av hemmalaget med 4 & 3.

Rye-Jubilee-match2-570x200

3:e hålet på Jubilee Course, Rye GC, East Sussex, UK

 

Engelska Hickorymästerkapen

På fredagen 3/10, en fantastisk brittsommardag med en svag och mild bris, strålande solsken och ca 20 grader, spelades Engelska Hickorymästerskapen. Det ca 40 man starka startfältet med spelare från England, Skottland, Wales, Sverige, Tyskland, Frankrike, Holland och Australien gick ut i tvåbollar från både 1:a och 10:e tee. På sedvanligt brittiskt manér avklarades spelet på ca 3 timmar, föredömligt snabbt trots en svår bana med tjock ruff. Dagen avslutades med en hejdundrande festmiddag på Webb’s Fish Café i centrala Rye.

Rye EHC_EB_18e

Erik Brändström, 18:e, Rye GC, East Sussex, UK


Resultat – Brutto
1. Perry Sommers (P) 76
2. Ian Forrester (P) 79
3. Jonas Fack (A) 80

Resultat – Poängbogey
1. Chris Walker 32 p
2. Jonas Fack 31 p
3. Andreas Huchel 30 p
Stefan Kjell 30 p

Engelska Hickorymästerskapen spelas alltid på Rye, alltid första fredagen i oktober och kan varmt rekommenderas. Medlemskap i BGHC krävs. Efterföljande helg avnjöt vi en runda på Walton Heath – Old Course i en blandning av ösregn, mulet, grått och blåsigt men med en avslutning i ett svalt och vackert solsken på lördagen för att sedan avsluta med en hickorymatch, naturligtvis som foursome, på Worplesdon GC. Matchen spelades Sverige vs Worplesdon med handicap och Sunningdale, en fullkomligt obegriplig kombination för mig, där dessutom klubbens spelare fick tre extra slag då de normalt inte spelar hickorygolf. Matchen vanns tillslut av Sverige med 3 & 1. Worplesdon GC, nära Woking sydöst om London, lades ut 1908 av Abercromby och är en helt fantastisk hed/skogsbana väl anpassad för hickoryspel – tänk Er en blandning av Barsebäck och Halmstad Norra, fast bättre!

Under eftermiddagen fick vi en unik möjlighet att spela 13 hål med legendariske David Frame, 80 år och med 86 inskriptioner i klubbens tavlor! David spelade Walker Cup 1961, vilket tydligt syntes på hans fortfarande utmärkta spel – mitt i banan och fantastiskt närspel.

Worplesdon_David Frame 3

David Frame.

 

En fantastisk inledning av golfsäsongens avslut! En resa väl värd att göra!