Kungsmarken Hickory Open bjöd på allt från bländande och inspirerande spel till tre årstider, samt blixtar och dunder. Det var magiska under, förbluffande, ja nästan oöverträffade naturscener som utspelades i det grönskande och färgsprakande naturreservatet.

Lunds Akademiska Golfklubb har rikligt med anor och är den 7:e äldsta golfklubben i Sverige och en sann naturlig skönhet med en fauna och flora av över 400 arter. Som att spela i ett vykort.

Vyerna från flera av hålen, t ex, 3, 5, 7, 9 och 13,16-18 är magiska. Speciellt från platån på 16:e tee med utsikt utöver Glomsjön, de är teaterlika, scenerna tar andan helt ur en och det är ingen överraskning att hålet alltid hamnar i topp bland Sveriges vackraste golfhål. Par 3:an på 170 meter är dessutom rankat som ett av de svåraste hålen i landet. Skönhet, charm och hänsynslöshet snyggt förpackat i ett hål.

Vinnare bästa netto – hemmasonen Peter Hoberg.

Eftersom vädret skiftade varierade scorerna därför ganska kraftigt och det var stundtals bergochdal-bane golf, men det var ändock i det starka startfältet, där flertalet var duktiga singelhcp:are, samt f.d. tävlings- och tourspelare, några som spelade både inspirerande, stabilt och presterade riktigt, riktigt bra resultat. I synnerhet hemmaspelaren och f.d tourspelaren Peter Hoberg, samt Jonas Fack Helsingborgs Golfklubb. De kom trots trots att banan ofta är tuff och utmanande med sin läckra naturliga layout, båda in på imponerande 77 slag och särspel fick därför avgöra bästa brutto.

Nettopriset gick till Peter som vann de sista 9 över Jonas och därmed nettoklassen. På tredje respektive fjärde plats kom hemmaspelarna Mattias Wiberg och Johan Quensel, femteplatsen lade Stefan Kjell Vasatorp GK beslag på.

Vinnare bästa brutto – Jonas Fack, Helsingborgs GK.

Särspelet för att avgöra bästa brutto avgjordes på hål 18 under strålande solsken och en lätt behaglig bris. Jonas förlorade slantsinglingen och börjar. Han väljer att slår ut med sitt favoritvapen driving iron, Peter tar sin Forgan rustless ”flag-in-the-hole-sammy” och båda lägger sig inspirerade av det vackra vädret mitt i fairway. Peter med en mysdraw som kalkylerat slickar löven och Jonas som vanligt pipelinegolf och spikrakt. De försöker sen prickskjuta pinn, men de följs åt och missar i ivern lite snett till höger och har ca. sju meter kvar till pinn, men måste över en liten och småtuff gräskulle som ramar in green. Peter väljer att putta och lägger sig ca. 1,5 meter från koppen och Jonas kontrar för spänningens skull med att chippa, knappast läge för ett lobbslag och gör en kort och kallt uträknad touch in i vallen och rullar sen snyggt över kullen och lägger sig också ca. 1,5 meter från hålet. Känsla!

Dramatiken är nu olidlig och publiken är helt sjövild. Ska The Society of Lund Hickory Golfers stolthet, hemmason och f.d. tourspelaren knyta ihop säcken och vinna även bruttoklassen eller är det slagläge för Vikens och Hickory Goffers of Helsingborgs stolthet?

Peter någon centimeter längre ifrån och börjar därför putta. Som vanligt läser han linjen bra och bollen ser absolut ut att gå i, men den smiter märkligt nog förbi. Han tittar, nä snarare blänger sen länge på hålet och undrade säkert vem f-n det var som lagt folie över hålet och avslutar mycket besviken med en bogey. Jonas tur. Han läser nu när han vet att vinstchansen är inom räckhåll puttlinjen väääldigt noga och ställer lugnt upp sig. Utan minsta tvekan och darr på handen lägger han bestämt bollen hårt i baknacken på koppen. Par och en mycket nöjd och glad Jonas Fack, Helsingborgs Golfklubb och Hickory Goffers of Helsingborg, kammar hem bästa brutto-priset.

Jonas har f.ö. spelat ruggigt stabilt under året. Speciell de långa järnen har varit klockrena, inte ett missat skott, sen har han även puttat riktigt bra och satt flera snåriga lägen, ofta på såphala och ondulerade greener. Under 2014 har han t ex. vunnit Welsh Hickory Open på Aberdovey, Scottish Hickory Open på Dunbar, Svenska Hickorymästerskapet i matchspel på Ljunghusen och nu alltså Kungsmarken Hickory Open.

Bilder från tävlingen (klicka på bildspelet om du vill se alla bilder)

[fsg_gallery id=”9″]

Vinnare Seniorklassen – Göran Kenne, Landskrona GK.

Seniorklassen vanns av Göran Kenne Landskrona GK, följt av Sture Svantesson Ljunghusens GK och hemmaspelarna Björn Salde och Sten Berg.

Vinnare Damklassen – Julia Tedvik, Helsingborgs GK.

Damklassen såväl som bäst återskapande av Hickoryerans atmosfär, vanns av skönsvingande och alltid positiva och vackra fägringen från Helsingborgs GK Julia Tedvik. Julia lyste som vanligt upp tillställningen och var återigen mycket smakfullt klädd, klassiskt och stilrent.

En annan som i sedvanlig ordning lyste upp tillvaron var vår ständige och duktige starter Birgitta Jönsson. Klassisk outfit – stil och grace. Alltid mycket värme, charm, värdighet och elegans.

Bilder från tävlingen

Quotes

I never learned anything from a match that I won.
~ Bobby Jones

Copyright © Hickory & Linksland