Helgen den 26-27 juni spelades det golf på riktigt, golf i dess ursprungliga form – matchspels SM på Ljunghusens Golfklubb. Dessutom på klassisk mark Linksland (länken mellan hav och land), den makalösa niohålsslingan (19-27) utmed Östersjön. Att tävlingen spelades på just hål 19-27 är alltså ingen tillfällighet, det är dels en av Sveriges fyra magiska true links courses, samt en av landets tio äldsta slingor som fortfarande är i bruk. Den är i stort naturligt anlagt på återvunnen havsmark och ser i princip ut som när klubben grundades 1932, med en inramning av strandråg och ljung i kombination med rosor och ett glittrande hav. Den är rejält utmanande, med bl a. vatten i spel på de avslutande sex hålen, vilket gör att i minsta bris skiftar banan helt karaktär och blir en ny rejäl utmaning. Precis som en true links course ska vara.

Två dagars spel med kvalificeringsrond.

På lördagen var det kvalificeringsrond över 18 hål (2x 9 hål), slagspel för att avgöra vilka 16 som gick vidare till huvudtävlingen på söndagen, övriga till mästerskapets utslagstävling – Lennart Molander Hickory Trophy. Under lördagens kval, hade Claes Armå Borås Golfklubb bästa scoren med 74 slag, vilket imponerar eftersom  många  hade det ganska kämpigt och det blev därför ett par oväntade resultat under själva kvalet. Flera erkänt duktiga spelare klarade inte cutten och hade det tufft och banan slukade därför både bollar och spelare. Tror att vissa normalt starka matchspelare kände av allvaret när de nu tvingades räkna slagen. Slagspel och match är som bekant två helt olika spelformer och för några knyter det sig vid slagspel, men kliver fram när det är match. Undermedvetet finns, eftersom det spelas mest ursprungsformen match i hickorykretsar, en dos orostankar när många vet att de inte tävlat tillräcklig i slagspelstävlingar. Plötsligt görs därför rena nybörjarmisstag och scoren sticker iväg. Hade det varit enbart matchspel båda dagarna, tror jag resultatlistan sett annorlunda ut.

Jonas Fack Svensk Hickorymästare i Matchspel 2014

En som struntade i om det var svårt eller ej var alltid stabila Jonas Fack Helsingborgs GK. Han avverkade slagspelet på ett briljant sätt och under matchspelet var han obeveklig och avgjorde konsekvent samtliga matcher på – sista hålet. Jonas verkade inte ha några nerver, i alla fall inte synliga. Han är cool och hetsar inte upp sig och spelade verkligen klokt, strategiskt och släppte därför inte in någon i matcherna. En värdig segrare av SHIM 2014. God två blev Rickard Larsson Herrljunga GK och på 3:e plats Victor Hielte Göteborgs GK. Victor som var en ny bekantskap i hickorykretsar har lirat golf sen tvåårsåldern och är en duktig plus-hcp:are, med tourerfarenhet. Han kan bli giftig vad det lider när längd och känsla sitter, med tanke på att han enbart spelat och tränat ett par varv med sina hickoryklubbor och ändå lägger beslag på 3:e platsen.

Vinnare av handicaptävlingen Lennart Molander Hickory Trophy, blev den legendariske hemmaspelaren Sture Svantesson efter finalspel mot Andreas Astlund Hulta GK. Den evigt unge Sture, som nu hunnit bli 82 år började spela golf på Ljunghusen redan fem år efter att klubben bildats. 1937 gjorde han alltså sina första svingar och kan med andra ord varenda tuva på banan, så Anders hade egentligen inte en sportslig chans när Sture svingade sina magiska träpinnar och trollspö. Starter under de båda SHIM-dagarna var återigen den förra (1988-1992) SGF-ordföranden Lennart Molander, det var både klass och stil, på såväl mundering som framträdande.

Bilder från tävlingen (klicka på bildspelet om du vill se alla bilder)

[fsg_gallery id=”3″]

Matchspels SM bör spelas på en true links.

Inramningen på Ljunghusens hål 19-27 är helt fantastiska. De representerar nämligen tidlös golf och banans layout samt hålens individuella utmaningar och karaktär visar att golfbanor inte behöver stora markområden. Klassisk och charmig true links, 9 hål som startar och slutar vid klubbhuset. Här finns historia och tradition snyggt förpackat, det är nämligen en av landets tio äldsta slingor som fortfarande är i bruk.

En hickorytävling i dess ursprungliga form som SM i matchspel bör spelas på klassisk mark, Linksland (länken mellan hav och land), dvs. äkta linksbanor, där golfen har sina rötter.

En äkta Links bjuder alltid på dramatik, naturen är ständigt närvarnade och havsvindarna gör banan föränderlig dag från dag, vilket ger nya spelupplevelser  – varje runda. Därför är ofta linksland-banor det självklara valet för en sann hickorygolfare. Äkta links = äkta golf. Det känns därför faktiskt lite märkligt att det förs diskussioner om att nästa års Match-SM ska spelas på Motala GK. Med all respekt för Motala GK, det är vackra omgivningar, de tre 9-håls slingorna är välskötta och har alla olika karaktär (park, skog & hed), kräver strategi och även inspiration, är därför utmanande, men det är inga klassiska hickorybanor i form av true links. En personlig önskan är därför att man antingen permanentar Ljunghusen 19-27 eller alternerar med spel på Viken, Falsterbo eller Torekov, pga. att dessa fyra är de enda banorna i Sverige som kan karakteriseras som just true links. Undantagsfall funkar banor som t ex. Visby GK, Vasatorp TC Course, PGA National Links Course pga. att de åtminstone har linkskaraktär.

Termen links är, såväl som äkta links, inland links, seaside links etc.. tyvärr ofta slarvigt använda. En äkta linksbana är öppen och vindpinad, i grunden byggd på mark som återvunnits från havet, sk. linksland och där de kuperade sanddynorna, naturligt och i huvudsak format layouten på banan. Bandesigners har vid justeringar genom åren tagit mycket stor hänsyn till kustlandskapets skiftningar och de har strävat efter att med små ingrepp, varsamt skulptera och skapa en ”naturligt formad” linksbana. Traditionellt har ofta de främre nio hålen följt strandlinjen bort från klubbhuset och därifrån vänt sk. ”out-and-back links”. Termen links har sitt ursprung i det skotska språket och hänvisar till kustnära sanddyner.

Resultat Svenska Hickorymasterskapet i Matchspel 2014

Resultat Lennart Molander Trophy 2014

Matchspel på en true links = golf på riktigt.