Den 7-9 oktober avgjordes The Hickory Grail på anrika Walton Heath utanför London. Detta var den åttonde gången som matchen mellan Europa och USA spelades. Många av er kommer säkert ihåg när Europa vann på Falsterbo 2009. En helt underbar match som fortfarande rankas av många spelare som den allra bästa Grailen hittills. Men, nu får Falsterbo tuff konkurrens i den kategorin, efter denna fantastiska helg i England.

Walton Heath är en historisk plats av rang.

Walton Heath grundades 1903 och banan öppnade för spel i maj 1904. På invigningen spelades en klassisk uppvisningsmatch mellan det legendariska triumviratet Harry Vardon, JH Taylor och James Braid. Braid hade då redan blivit klubbens Pro, och var kvar på Walton Heath som det till sin död 1950. Banan anlades av Herbert Fowler, som även var en av dåtidens bästa amatörgolfare. Detta var hans första uppdrag som banarkitetekt och han blev sedan en av de ledande i hans era, både i Storbritannien och Amerika.

Walton Heath består av två fantastiska 18-håls banor, Old Course (1904) och New Course (1905). Old Course är fortfarande rankad som en av de 100 bästa banorna i världen och New Course rankas bland de 50 bästa i England. Banorna ligger utsträckta i ett vackert hedlandskap. Ljungen, som ger banan sin karaktär, är mycket förrädisk, om du missar banan med bara en meter så är det av högsta prioritet att ta sig tillbaka så snabbt och enkelt som möjligt, speciellt med hickory.

Walton Heaths berömmelse är inte begränsad till sina banor och sitt gedigna golfarv. Ingen annan klubb i England har hedrats med en regerande monark som kapten och som också har haft fyra brittiska premiärministrar bland sina medlemmar. Kung Edward VIII, Lloyd George, Bonar Law, Arthur Balfour och Winston Churchill har alla spelat sin golf på Walton Heath. Som ni förstår så är det en speciell känsla att vara på Walton Heath.

Bernard Darwin summerar Walton Heath: “There is no more charming place on a fine sunshiny day, none where the air is fresher and more cheering, none where the sky seems bigger.  It is a place where it is good for us, alike for our game and for ourselves, to play golf.”

Vi blev väl omhändertagna på klubben med trevliga middagar, mingel, rundvandring i klubbhuset som var fullt med golfhistoriska skatter. Vi besökte James Braids museum och hans grav och fick även uppleva Philip Truetts fantastiska golfboksamling och höra hans oefterhärmliga kåserier. Många underbara och inspirerande minnen att ta med sig in i det svenska vintermörket!


Flag Rising Ceremony… slaget kan börja!

The Hickory Grail
The Hickory Grail arrangeras av British Golf Collectors Society (BGCS) och spelas i sann Ryder Cup-anda med matchspel 18 hål Foursome (6st) + 18 hål Bästboll (6st) och 12 singlar som avslutning, totalt 24 poäng står på spel.

I årets upplaga var fem stolta svenskar uttagna till det Europeiska laget (totalt 18). Jonas Fack, Claes Qvist, Claes Armå, Erik Brändström och Jörgen Isberg.

Dag 1 – Foursomes
Vädret, banan och humöret var på topp denna dag. Det var runt 18 grader varmt, strålande sol och en behaglig svag vind… och banan, Walton Heath Old Course… det blir inte mycket bättre! Europalaget var synnerligen taggade och spelade hickory som om de aldrig hade gjort annat. Laget gjorde en riktigt rivstart och vann 5 av de 6 inledande matcherna.
5 – 1 till Europa.

Dag 1 – Bästboll
Efter en god lunch i klubbhuset, och även någon god öl, så var det dags för spel igen! Nu var det dags för bästboll och precis som första rundan så var det Old Course som gällde. Kaptenerna gjorde några taktiska byten i sina trupper och så släpptes vi ut på den härliga banan igen. Den fortsatt fina dagen gick inte att klaga på, men det Europiska flytet från första rundan var nästan som bortblåst. Det blev iallafall otroligt jämna matcher som flera gick ända till 18:e green, men de flesta föll i favör till USA. USA vann 4 av de 6 matcherna och Europa tog endast två poäng,
7 – 5 till Europa

Jörgen Isberg driver på det 4:e hålet på Old Course

Dag 2 – Singlar
Efter en trevlig kväll och en god natts sömn, speciellt för de som fick spela 36-hål första dagen, så var det dags för det stora avgörandet. 12 st singelmatcher, och alla vet väl från Ryder Cup hur matchen avgörs just dessa sista ronder.

Vädret var fortfarande bra, kanske något mer blåsigt, men det märktes på stämningen att nu var det match. Lite mer allvar, lite mer fokus och betydligt mer spänning i luften. Europa fick en bra start och vann två av de första matcherna. Men USA svarade blixtsnabbt och vann sedan de fem nästkommande matcherna. Det var precis så spännande som man kan tänka och önska sig! Europa bet tillbaka och vann tre matcher och återigen så svarade USA och vann ett par matcher till…

David Kirkwood siktar in sig för att stänga den sista matchen på 17:e hålet på New Course.

Det blev en hel del räknande och dividerande när alla spelarna samlats vid 17:e green, där de sista matcherna avgjordes. Till slut stod det klart… 12-12. Matchen var oavgjord! Europa lyckades inte vinna tillbaka pokalen och USA får behålla den i minst två år till.

The Hickory Grail är något verkligen speciellt. Visst tävlingen är viktig och vi vill ju vinna, men som det nu blev, oavgjort, efter alla dessa spännande och jämna matcher är på något sätt att spelet i sig visade på äkta gentlemannamässighet. Vinna är inte allt, alla skratt och diskussioner om klubbor, historia och golf samt att möta nya och gamla vänner är värt så mycket mer. Den sociala delen i hickorygolf är viktig och att få alla dessa hickoryvänner i både Europa och USA är ett stort priviegium.

Ryder Cup på Walton Heath
Walton Heath stod värd för Ryder Cup 1981. Kaptener var Dave Marr (USA) och John Jacobs (Europa). Den amerikanska laget bestod av spelare som höll 36 stora mästerskapstitlar mellan dem och de var helt enkelt för stark för européerna. Larry Nelson och Jack Nicklaus vann åtta poäng på egen hand medan Nick Faldo bara kunde göra anspråk på en enda poäng. Europeiska debutanter var Bernhard Langer, Jose Maria Canizares och Manuel Pinero men Seve Ballesteros lämnades utanför laget för han spelat för mycket golf i Amerika! USA vann stort med 18 ½ – 9 ½.

Notering.

För alla BGCS-medlemmar som vill spela i och uppleva The Hickory Grail, så är alla större BGCS-event ”uttagningstävlingar”. Det börjar redan nu i april med Wales Hickory Championship i Aberdovey. Det är alltså dags att börja jobba på svingen redan nu! Det har jag gjort, med fysträning, svingträning och såklart ömt vårdande av mitt hickoryset, som säkerligen kompletteras med några nya vapen i vinter, så är jag snart redo för en ny säsong! Vi ses!

Bästa hickoryhälsningar till er alla
// Jörgen Isberg